Jövőre drágább lesz a balatoni horgászat

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a haltelepítési, -termelési és -szállítási költségek indokolják a horgászjegyek árának emelését, de a part közeli halfogás költségeit remélhetőleg a kis jövedelműek és a fiatalok is meg tudják majd fizetni – nyilatkozta lapunknak Szakál Tamás, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai vezetője. Elmondta, január közepéig még idei, akciós áron vásárolhatunk balatoni területi horgászjegyet, később azonban átlagosan tíz százalékkal kell többet fizetniük az egyik legnépszerűbb vízparti időtöltés kedvelőinek. A csekély érdeklődés miatt megszűnik az ifjúsági engedély, a gyerekjegy korhatára viszont 14-ről 16 évre emelkedik. A horgászok legnépesebb korcsoportjának számító nyugdíjasok jövőre az idei hatvan helyett hatvanöt évtől vehetik igénybe a kedvezményt.
A balatoni és a kis-balatoni éves horgászjegyért a gyerekeknek tizennégyezer, a nyugdíjasoknak negyvenöt-, a felnőtteknek pedig ötvenötezer forintot kell fizetniük. A legnépszerűbb, úgynevezett part közeli – a vízben lévő nád szélétől engedélyezett – horgászás a gyerekeknek egy évre öt és fél, a nyugdíjasoknak tizennyolc-, a felnőtteknek huszonháromezer forintjába kerül. A hazai horgászegyesületek vagy horgászszövetségek bármelyikével szerződésben állók egy-, három- és tíznapos területi engedélyt is válthatnak.
Ami pedig igen jó hír a jövő évi horgászszerencsében reménykedőknek: a siófoki székhelyű cég október végén Keszthelynél, Lesencénél, Szigligetnél, Badacsonytomajnál, Balatonszepezdnél és Udvarinál együttesen 500 ezer egynyaras fogassüllőt telepített a tóba.
A csaknem kizárólag pályázatok útján elnyert pénzből gazdálkodó, a tó ökológiai egyensúlyának fenntartásáért felelős, állami tulajdonú, nonprofit társaság a már állandósult költségvetési nehézségei ellenére is fejlesztéseket tervez. Elsőként Siófokon, majd további nagyobb balatoni településeken hal- és horgászcentrumokat hoz létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.