Karácsonyi vásár makrogazdasági szemmel

Érdekes elmélettel állt elő nemrégiben az egyik, ingatlanokkal foglalkozó portál vezetője. Eszerint a karácsonyi vásárlások volumene olyan nagy, hogy akár a forint árfolyamára is hatással lehet, milyen gyártmányú terméket választunk ilyenkor. Ez így persze kérdéses, a hazai munkahelyteremtésre azonban bizonyosan kedvező hatással van, ha karácsonykor is a magyar termékeket választjuk.

Szabó Emese
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Ha külföldi árut veszünk karácsonyi ajándékba, akkor „importálunk”, azaz forintért devizát vásárolunk – vázolja elméletét Korbuly Krisztián, az Ingatlan.com vezetője. Szerinte ennek hatására ha nem is jelentős mértékben, de valamilyen szinten gyengül a forint árfolyama. Karácsonykor fejenként átlagosan 30 ezer forint jut ajándékokra, ez pedig már akkor is 90 milliárd forint elköltését jelenti, ha csak 3 millió kereső emberrel számolunk. A lakosság ezzel párhuzamosan havonta körülbelül 40 milliárd forintnyi adósságot is törleszt, ami egyben azt is jelenti, hogy a 100 milliárd forintnyi költés megegyezik két és fél havi adósságcsökkentéssel. A forint erején keresztül tehát kis leegyszerűsítéssel így függ össze a hazai eredetű ajándékok előnyben részesítése a devizahitelben felvett adósság törlesztőrészletének nagyságával. Az ajándékok megválogatása komolyabb hatást persze nem az árfolyamra, hanem a hazai munkahelyekre gyakorol.
Ez utóbbit tartja fontosnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is. Mint mondja, pusztán a karácsonyi ajándékok megválogatásának nincs hatása a forintárfolyamra. – Az, hogy magyar terméket vagy külföldit veszünk karácsonyra, érdemben nem erősíti vagy gyengíti a forintot, így a törlesztőrészletekre sincs hatással. Ráadásul a svájci frank az euróhoz képest drágult meg nagyon, emiatt a svájci frankban eladósodottakon az sem segít, ha a forint erősödik az euróhoz képest. A magyar termékek vásárlásának persze van előnye, hiszen ez segít a hazai munkahelyek megtartásában, a gazdaság erősítésében – fejtette ki.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a karácsonyi ajándéknak szánt termékekkel az a gond, hogy ezek gyártásához – még ha magyar árukról van is szó – sok importra van szükségünk. A magyar termékek ajándékozása emiatt Török Zoltán szerint is inkább a munkahelymegtartást és a hazai gazdaság erősödését segíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.