Katolikus körlevél a család évére

Megkezdődött tegnap este a család éve. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia erre az alkalomra írt körlevelét országszerte felolvassák a szentmiséken. Erdő Péter bíboros a karácsonyi éjféli misén a Magyarországot az idén sújtó katasztrófák kapcsán kiemelte, ekkor mutatkozott meg, hogy él még az emberek szívében a segítőkészség. Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, Isten megszabja valamennyiünknek, hogy mi a norma. – Karácsony örömüzenete egyszerre hívja az embert önvizsgálatra, bűnbánatra és a bűntől való szabadulásra – ezt Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondta.

MN-összeállítás
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek a szent család vasárnapján szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilikában. A főpásztor ekkor nyitotta meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett család évét az Esztergom–budapesti Főegyházmegyében. A püspöki konferencia által kiadott körlevélben egyebek mellett az szerepel: abból a célból döntöttek a család évének meghirdetése mellett, hogy „tanúságot tegyünk hitünkről, és felkeltsük az emberek szívében a szeretet és a felelősség érzését a társadalom legfontosabb intézménye, a család iránt”. Mint a dokumentum rámutat, a társadalmak irányvesztésének világos jele a népesség fogyása. Magyarország lakossága az idén tízmillió alá csökkent, pedig a család egészséges működése egyben a társadalom egészségének is fokmérője. Európában mindenki elismeri, hogy súlyos népesedési probléma alakult ki – mutat rá a körlevél. A püspöki konferencia arra is felhívja a figyelmet, hogy a plébániai közösségek „ismerjék meg, tartsák számon a körükben élő katolikus családokat. (…) Oszszák meg egymással ünnepeiket és gondjaikat, segítsék egymást munkával, személyes jelenléttel, tapasztalatok átadásával, és ha szükséges, anyagiakkal is.”
A bíboros a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli miséjén a Magyarországot az idén sújtó katasztrófák kapcsán arról beszélt, ekkor mutatkozott meg, hogy él még az emberek szívében a segítőkészség, hogy nemcsak adományokkal, de önkéntes munkával és törődéssel is tudnak egymáson segíteni. Szentbeszédében rámutatott arra, hogy a Betlehemben megszületett Jézusban meg kell látni mindenkit, akinek segítségre van szüksége. Azt az embert, aki „munka nélkül értelmetlennek érzi az életét, aki magányos, aki beteg, akinek nem jut emberhez méltó lakás, akit nyelve, vallása, bőrszíne, társadalmi helyzete miatt bántanak vagy üldöznek, akinek az életén háborúk gázolnak keresztül, aki egy széteső, önző vagy erőszakba merülő társadalomban hiába keresi a nyugodt életet és a jövőt”. Utalt arra: karácsony ünnepén „Jézus Krisztus születésének örvend a világ”, a keresztényekkel „ujjong az egész teremtés, mert Isten személyesen belépett az általa alkotott világmindenségbe”. – Isten iránti szeretetünk, akaratának szenvedélyes keresése az ember felé fordít minket – tette hozzá.
Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szombaton a debreceni református Nagytemplomban tartott istentiszteletet. A püspök arról beszélt, hogy karácsonykor megjelent Isten üdvözítő jósága és emberszeretete, ennek nem kell újra és újra megjelennie, szemben a mai hatalmasságokkal, akik újra és újra próbálják kezelni a mindig újra felbukkanó válságokat. Isten az első karácsonykor igyekezett kezelni a teremtett világ válságát. Ez a válságkezelés egyszer s mindenkorra szól, nem olyan, mint amivel ma is keresik, hogyan lehetne megoldani a meg nem szűnő válságot. – Isten válságkezelése az, ami karácsonykor történt – hangoztatta a püspök. Igehirdetésében felidézte két testvér ez év karácsonyára a „Jézuskának” írt kívánságait: az egyik gyerek csak „egy normális tanárt” kért magának. – Ez a gyerek szinte mindent megértett abból, mi a karácsony – vonta le a következtetést Bölcskei Gusztáv, majd kifejtette: „mert karácsonykor Isten a normális úton jött közénk. (…) Isten karácsonykor az emberi normalitást ölti magára. Ez egyben azt is jelenti, hogy ő megszabja valamennyiünk számára, hogy mi a norma.”
– Karácsony örömüzenete egyszerre hívja az embert önvizsgálatra, bűnbánatra és a bűntől való szabadulásra – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban szenteste tartott istentiszteleten. Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: Jézus születésének örömüzenete akkor lesz élővé, ha az emberek elismerik, hogy bűnösök, „Jákob, a csaló örökösei”. – Isten azonban újra és újra szövetséget köt az emberekkel, újra és újra megtartja őket, attól függetlenül, hogy visszaesnek bűneikbe – hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott: karácsony üzenete az, hogy „az élet zsákutcáit, kudarcait szimbolikusan a jászol mellé lehet tenni”, mert „Isten nemzedékeket tart meg igéje által”, Jézus pedig megerősíti Isten és az ember közötti szövetséget, ezért megtartónak kell tekinteni. – Isten igéjét adja az ember szívébe, hogy mindenki hazavihesse a jó hírt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.