Kezdődhet a vita a hungarikumokról

Dénes Zoltán
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Társadalmi vitára bocsátotta a Vidékfejlesztési Minisztérium a magyar nemzeti értékekről, a magyar nemzeti kincsekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet. A magyar nemzeti értékek, azokon belül a magyar nemzeti kincsek, illetve a hungarikumok, nemzeti örökségünk megőrzendő és egyedülálló részét képezik, hírnevünket öregbítik és növelhetik megbecsülésünket szerte a világon – olvasható a jogszabálytervezetben. Hungarikumnak olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti értéket nevez a törvény, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást és amelyet a létrehozandó Hungarikum Nemzeti Bizottság (HNB) annak minősít. A bizottság értékelési szempontjait egy külön törvényben fogják szabályozni – legalábbis erre utal a mostani tervezet.
Ahhoz, hogy egy termék vagy szellemi alkotás a HNB elé kerüljön, elég hosszú procedúrára lesz szükség. Első lépésként a települések vehetik számba helyi értékeiket, ezeket felterjeszthetik megyei szintre, az e rostán áteső termékek vagy más szellemi alkotások pedig eljuthatnak egy országos grémium elé, ahol nemzeti értéknek minősíthetik őket. A tervezet szerint a HNB által hungarikumnak vagy nemzeti kincsnek nyilvánított magyar értékek gyűjteményéből fog állni a hungarikumok nemzeti gyűjteménye. A települési, a megyei és az ágazati értéktárakat, valamint a határon túli értékeket összesítő gyűjteményt egy magyar értéktárnak nevezett adatbázisban fogják nyilvántartani. A nemzeti értékek azonosításában és rendszerezésében a vidékfejlesztési, a gazdaságpolitikáért, illetve a kultúráért és az oktatásért felelős miniszterek rendelkeznek hatáskörrel. Az európai uniós vagy nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti értékek külön elbírálás nélkül hungarikumoknak minősülnek. Nem minősíthetők hungarikummá a természetes személyek, jogi személyek, vagyis cégek és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok.
A jogszabálytervezet értelmében a Hungarikum Nemzeti Bizottság olyan független szakmai testület, amelynek tudományosan megalapozott tevékenysége eredményeként valósulhat meg a magyar értéktár, és ezen belül a hungarikumok nemzeti gyűjteménye. A 13 fős bizottságba két-két tagot delegálnak a vidékfejlesztési, a gazdaságpolitikai, a kulturális és oktatási, illetve az önkormányzati miniszterek, tovább egy-egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia, a szabadalmi hivatal, valamint a határon túli szervezetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.