Ki a hibás az adósságért?

Az előző Orbán-kormány 2002-ig 59-ről 53 százalékra szorította le GDP-arányosan az államadósságot, amely ezt követően – a két szocialista ciklus alatt – 80 százalék fölé emelkedett.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E drasztikus felfutás háttere érthetően foglalkoztatja az új fideszes kabinetet, ezért a jövő év első negyedében az Országgyűlés külön albizottsága vizsgálja majd az MSZP–SZDSZ regnálása alatt született adósságnövelő döntéseket. Elemzők úgy látják: a szocialisták nyolc éve alatt a Gyurcsány– Kóka páros számlájára írható a felgyülemlett adósság tetemes része. Ekkor felelőtlen döntések születtek, például évente 1600 milliárd forintot fizettek ki a gazdaság támogatására úgy, hogy annak a haszonélvezői döntően a multik voltak. De az államadósság több mint húsz százalékpontos növekedésében a 2002–2010 közt zajló drága autópálya-építések is nagy szerepet játszottak.
Továbbiak a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.