Kínai mentőöv az eurónak

Hírösszefoglaló
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína kész segíteni az európai országokat az euró válságának leküzdésében. A távol-keleti óriás továbbra is szívesen fekteti be kontinensünkön devizatartalékát – erősítette meg tegnap a kínai külügyminisztérium szóvivője a távirati iroda híradása szerint. Korábban a kínai miniszterelnök-helyettes egyenesen úgy fogalmazott, hogy Peking – ha szükséges – megmenti az eurózónát. A Wall Street Journalban megszólaló elemzők arra emlékeztetnek, hogy a kínai lépés csak elodázhatja az eurózóna szétesését, ami előbb vagy utóbb bekövetkezik – idézi e véleményeket a Napi Gazdaság tegnapi száma.
Vang Csi-san kínai miniszterelnök-helyettes egy gazdasági fórumon arról beszélt, hogy Peking összehangolt kötvényvásárlásokkal segítheti az eurózóna pénzügyi stabilitásának megőrzését. Az elemzők arra is emlékeztetnek, hogy az utóbbi napokban erősen befolyásolták a nyugat-európai tőzsdemutatók alakulását a hol felröppenő, hol cáfolt, de mindenesetre eddig nem igazolódott híresztelések arról, hogy Kína görög vagy portugál állampapírokat vásárol.
Kereskedelmi többletéből gyarapodván Kínáé a világ legnagyobb devizatartaléka – írja az MTI. Szeptember végén ez 2648 milliárd dollár volt az Új Kína hírügynökség által közölt adat szerint, mintegy 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ebből – az amerikai pénzügyminisztérium július végi adata szerint – 846,7 milliárd dollárt fektetett be Kína amerikai kincstárjegyekbe, ami az Egyesült Államok kincstárjegyállományának 20,8 százaléka. Közben az euróövezet több tagállama tervet dolgoz ki a közös európai fizetőeszköz hosszú távú stabilizálása, az euró ellen irányuló pénzpiaci spekulációk megakadályozása céljából – írta tegnap a Süddeutsche Zeitung.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.