Koreai tűzijáték karácsonyra

Soha nem látott katonai erőket mozgósított tegnap Dél-Korea az északi fegyverszüneti határától húsz kilométerre. Elemzők szerint a hadsereg és a légierő közös gyakorlatának célja az erőfitogtatás volt, bemutatva a déli hadsereg fegyvereinek hatótávolságát is.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea hivatalos propaganda-weboldala szerint a déliek a folyamatos provokációjukkal sem tudtak háborút kirobbantani a félszigeten, és a mostani gyakorlat védelmi jellege, valamint a határtól való viszonylagos távolsága is azt mutatja, hogy Szöul fél az északiak válaszától. Az Uriminzokkiri szerint a tűzijáték során a korábbi gyakorlatokból megmaradt lőszereket használták fel, s azokkal „szörnyű lármát csaptak”. „Az egységes koreai nép biztosan emlékezni fog a háborús uszító amerikai imperialistákra és a dél-koreai kormány gyerekes viselkedésére” – bizakodott a lap. Kim Jong Csun észak-koreai vezérkari főnök, a nemzetvédelmi bizottság alelnöke ugyanakkor egy ünnepségen azt mondta, Észak-Korea „nukleáris elrettentő erejére támaszkodva kész arra, hogy szent háborút vívjon Dél-Korea ellen”.
A gyakorlaton tankok, vadászrepülőgépek, nehéztüzérség és mintegy 800 gyalogos katona vett részt. Az előzetes bejelentés szerint 105 különböző fegyver kapott szerepet. A megmozdulást a helyszínen tekintette meg Li Mjung Bak dél-koreai elnök, aki leszögezte, a türelemmel nem lehet békét teremteni, ahhoz tettekre van szükség. Ezen tettek egyike volt az a provokatív hatású karácsonyi szertartás, amelyet Phenjan korábban hivatalosan is sérelmezett, Li elnök most, a feszült helyzetben mégis engedélyt adott rá. A határ közelében levő Gimpo városában áll a 30 méter magas, acélból készült fenyőfa kereszttel a tetején, amelyet 2003-ig minden évben karácsony közeledtével feldíszítettek és kivilágítottak. Az északiak tiltakozása – minthogy ők természetesen nem ünneplik meg Krisztus születését – következtében a szokást beszüntették, ám most újra látható Észak-Koreából is a hegyre épült város hatalmas karácsonyfája. Az acélfa két kilométerre áll a fegyverszüneti határtól, és a több mint százezer karácsonyfaégő egyértelmű jelzés az állandó áramkimaradásoktól szenvedő északiaknak.
Dél-Korea egyébként egy fokozattal csökkentette fegyveres készültségét, amelyet a Jonpjong-sziget elleni támadás után emelt fel. A mostani gyakorlattal egy időben folyik egy tengerészeti művelet is a keleti határ közelében. A helyszín éppen a félsziget ellenkező oldalán van, mint ahol az észak-koreai tüzérség egy hónappal ezelőtt ágyúkkal lőtt egy dél-koreai szigetet a tűzszüneti vonal közelében. Azon a szigeten, Jonpjongon a dél-koreai hadsereg hétfőn lőgyakorlatot tartott. A dél-koreai vezérkar neve elhallgatását kérő egyik tisztje elmondta, hogy hadihajókról fognak ágyúzni, valamint tengeralattjárókkal gyakorlatoznak. A békeidőben legnagyobb létszámú gyakorlaton hat hajó vesz részt, valamint harci gépek és helikopterek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.