Külföldiek nélkül

A külföldi befektetők elkerülték a magyar parkettet, a hazai kereskedők pedig nem akartak eladni – így jellemezték hozzáértők a pesti tőzsde tegnapi kereskedését. Eközben szakértők úgy látják: az euró legalább az új év beköszöntéig a 278 forintos szint felett maradhat.

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett csekély mértékben ugyan, de emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 69,48 pontos növekedés után
21 516,06 ponton állapodott meg. A pesti parketten 12,7 milliárd forintért cseréltek gazdát a papírok, és a kereskedésben a vezető részvények javítottak korábbi pozíciójukon. A Richter 0,7 százalékkal drágult, az OTP és a Magyar Telekom ára egyaránt megközelítőleg 0,4 százalékkal emelkedett, míg a Mol igazán szerény, 0,1 százalékos növekedést mondhatott magáénak.
A tegnapi kereskedést értékelve Csáky Attila, az UniCredit Bank Hungary kereskedési igazgatója a távirati irodának kifejtette: a londoni szünnap miatt kevés külföldi befektető volt jelen a magyar részvénypiacon. A kereskedés 40 százalékát átkötések adták és elsősorban ezek az ügyletek járultak hozzá az elmúlt kereskedési napokhoz képest valamivel nagyobb forgalomhoz. A kereskedési igazgató kiemelte, hogy a kelet-európai tőzsdék, ezen belül is a budapesti részvénypiac tegnap túlszárnyalta a nyugati börzéket. A frankfurti DAX index esése nem tükröződött a magyarországi kereskedésben, és ennek elsődleges oka az érdeklődés hiánya. A külföldi befektetők nem voltak jelen, a hazaiak pedig nem akartak eladni. Mindehhez Miszkuj Tünde, a Raiffeisen Bank üzletkötője anynyit tett hozzá: oldalazó kereskedés volt tegnap a Budapesti Értéktőzsdén. A kínai kamatdöntés miatt negatív hangulat jellemezte a piacokat, a BUX esését csak a záró szakaszban sikerült elkerülni.
Mindeközben lapzártakor 279,5 forintot ért az euró, míg a svájci frankért 221,1 forintot kértek a nemzetközi kereskedésben. Az Equilor Befektetési Zrt. pedig úgy vélekedett: az euró legalább az új év beköszöntéig a 278 forintos szint felett marad, mivel a befektetők azzal számolnak, hogy a magyar adósságbesorolás a bóvli kategóriába kerülhet. A befektetési ház szerint a forint/euró árfolyam 275–280 között mozoghat januárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.