Küszöbön az állampolgárság

Készenlétben állnak a külföldi magyar diplomáciai kirendeltségek, hiszen január 1-jétől megkezdődik a magyar állampolgárságot kérő határon túli magyarok igényeinek elbírálása. Sok helyen épp ezért több ablakot nyitottak a nagy roham enyhítésére, igaz, van, ahol már csak tavaszra tudnak időpontot adni az érdeklődőknek.

Tudósítónktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkészültek az állampolgárságot igénylők rohamára a romániai magyar diplomáciai kirendeltségek. Ha a kolozsvári főkonzulátusán most szeretné valaki előjegyeztetni magát a könnyített honosítási kérvény benyújtására, áprilisi időpontot tudnának javasolni neki, ugyanakkor január 3-tól összesen öt ablaknál fogadják a jelentkezőket. Bővült a főkonzulátus személyzete is: jelenleg négy diplomata és tizenkét adminisztratív dolgozó várja az ügyfeleket. A csíkszeredai konzulátuson olyan mértékű volt az érdeklődés, hogy már november végén fel kellett függeszteni az előjegyzéseket. Balogh György ügyvivő elmondta, a székelyföldi városban is öt ablaknál indul január elején az ügyfélfogadás, de reményei szerint még januárban újabb két ablakot nyithatnak.
A vajdasági magyarok várhatólag nagy arányban igénylik majd a könnyített eljárással való honosítást. Erre utal, hogy a szabadkai főkonzulátuson a jelentkezők már tavaszi időpontokat tudnak csak előjegyezni. A konzulátus munkatársai felhívják a figyelmet, hogy nemcsak náluk és nemcsak a belgrádi konzulátuson lehet átadni az igénylést a honosításra, hanem Magyarországon is, s információink szerint nem kevesen élnek is majd ezzel a lehetőséggel. A konzulátus munkatársai – több esetben maga Korsós Tamás főkonzul is – leginkább a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) közreműködésével járják a vajdasági magyar vagy magyar többségű településeket, illetve mindazokat a városokat, amelyekben jelentősebb magyar közösség él, hogy részletesen tájékoztatást adjanak a honosítással kapcsolatos tudnivalókról.
Az állampolgársági törvény kapcsán Szlovákiában létrehozott Szövetség a Közös Célokért információs irodahálózatát több száz szlovákiai magyar kereste fel, hogy érdeklődjön, milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy kérvényezhessék a magyar állampolgárságot. Pogány Erzsébet, az irodahálózat igazgatója azonban azt mondja, a szlovákiai magyarok megint hátrányos helyzetben vannak, mint annak idején a magyarigazolványok kérelmezésekor, mert a szlovák politika most is ellenintézkedéssel válaszolt a visszahonosítás lehetőségére, s továbbra is életben van az a törvény, amely alapján elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét is kéri. Az igazgatónő szerint ezért még kivárnak a szlovákiai magyarok, a kérvények benyújtását addig csak kevesen tervezik, amíg nem teljesül a jelenlegi szlovák kormány ígérete, amely szerint nem fogják büntetni a polgárokat a kettős állampolgárság miatt. Az irodahálózat előzetes felmérései szerint a szlovákiai magyarok mintegy ötven százaléka felvenné a magyar állampolgárságot. Hasonlók a pozsonyi magyar nagykövetség és a kassai főkonzulátus munkatársainak a tapasztalatai, egyelőre csak érdeklődnek náluk a látogatók, konkrét kérésekkel, kérvényekkel még nem látogatták meg őket sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.