Lassan áll helyre az európai légi forgalom

Körülbelül háromszázan voltak kénytelenek kedden tábori ágyakon éjszakázni a frankfurti repülőtér termináljaiban. Németország legnagyobb légikikötőjében tegnap nagyjából helyreállt a rend; a londoni Heathrow-n is újranyitották a korábban lefagyott kifutópályát. Párizsban ma rosszabbra fordulhat a helyzet.

Nagy Áron
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borúlátó jóslataikkal szemben a londoni Heathrow repülőtér üzemeltetőinek tegnap reggelre sikerült jégmentesíteniük a korábban lefagyott s ezért használhatatlanná vált egyik kifutópályát – közölte az AFP. A hírügynökség jelentése szerint azonban még így is csak a tervezett járatok háromnegyedét tudták elindítani. Ennél szerencsésebben alakult a helyzet a párizsi Charles de Gaulle-on, ahol a folytatódó havazás miatt „csak” a járatok tizenöt százalékát kellett törölni. Az előrejelzések szerint azonban ma rosszabbra fordulhat az időjárás, s ez akár minden negyedik gépet is érintheti – jegyezte meg közleményében a francia civil légiközlekedési hatóság.
A Fraporton, azaz a frankfurti repülőtéren a kedd reggeli üzemszünet után lassan helyreáll a rend. Noha kedd éjszaka is még körülbelül háromszázan kényszerültek arra, hogy tábori ágyakon a terminálokban aludjanak, tegnap reggel már – az előző napi csaknem háromszázzal szemben – alig hetven járatot tartottak vissza. A repülőtér üzemeltetőinek közleménye szerint mindent megtesznek azért, hogy a napok alatt felhalmozott lemaradást behozzák, de ennek üteme a fogadó légikikötők állapotától is függ. A tájékoztatás szerint tegnapelőtt a téli időjárás miatt ötszázötven járatot töröltek; a Lufthansa pedig azt közölte, hogy hozzávetőleg ezernyolcszáz utasuk ragadt Magyarországon.
Arról, hány magyar vár külföldön arra, hogy a karácsonyi ünnepre hazatérjen, Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója továbbra sem tudott pontos felvilágosítást adni. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a keddi szünet után tegnap már több gép is érkezett Ferihegyre Frankfurtból és Londonból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.