Lassan nő az USA gazdasága

Hírösszefoglaló
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl fényes adatok láttak napvilágot tegnap az Egyesült Államokban. A szakértők várakozásainál szerényebben bővült az amerikai bruttó hazai össztermék (GDP) az idei harmadik negyedévben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán ismertetett, végleges adatai szerint a szeptember végéig tartó három hónapban a GDP 2,6 százalékkal nőtt éves öszszevetésben. A szakértők ezzel szemben 2,9 százalékos bővülésre számítottak. – A második negyedévi növekedés 1,7 százalék volt, az első negyedévi pedig 3,7 százalék – fűzte hozzá a távirati iroda. Az amerikai hazai össztermék az 1930-as évek válsága óta történt legnagyobb recessziója után, 2009 harmadik negyedévében kezdett el ismét növekedni.
Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a vállalati szektor – azon belül is a pénzügyi vállalatok – a korábbinál magasabb profitot értek el a harmadik negyedévben. Az adózás utáni eredmények átlagosan 2,4 százalékkal nőttek. Az amerikai lakossági fogyasztás 2,4 százalékkal emelkedett. A harmadik negyedévi GDP-növekedéshez hozzájárult az erősödő kivitel, amelynek kedvezett a gyenge dollárárfolyam is. Az amerikai export a végleges adat szerint 6,8 százalékkal bővült, a behozatal pedig 16,8 százalékkal nőtt. Az Egyesült Államok gazdaságában az infláció továbbra is a jegybank szerepét betöltő Fed nem hivatalos célértékének számító kétszázalékos szint alatt van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.