Légi káosz Amerikában is

Újraindul lassan a légi közlekedés az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt napok heves hóviharai megbénították a forgalmat. Az ország légikikötőiben a társaságok hétezer járatot töröltek, aminek következtében tízezrek rekedtek a terminálokon. Néhány napot igénybe vesz, amíg mindenki felfér valamelyik gépre. Budapestet nem érintette közvetlenül a fennakadás.

Grimm Balázs
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos kényszerszünet után megnyitották tegnap az Egyesült Államok északkeleti részén lévő repülőtereket. Ismét fogadnak járatokat New York, valamint Boston és Philadelphia légikikötői – adta hírül az AP. A rendkívül kemény tél, a helyenként harminc centimétert meghaladó hó és a szélviharok következtében vasárnap óta összesen hétezer járatot kellett törölni, New Yorkban például a város mindhárom nagy repülőtere zárva volt. A karácsony miatt a szokottnál is nagyobb volt a forgalom, az éjszakákat ezrek töltötték a reptéri csarnokok padlóján. Tegnap ugyan megindult a forgalom, de a kieső időben több tízezren nem tudtak útra kelni, így napokig eltarthat, amíg mindenki feljut valamelyik járatra. A torlódások hatására további késésekre és járattörlésekre lehet számítani – közölték szakemberek. Elemzők úgy vélik, a hóviharok és következményeik akár százmillió dollárral (21 milliárd forint) is megkurtíthatják a légitársaságok költségvetését.
Ferihegy forgalmára nem, illetve csak közvetett módon van hatással az Egyesült Államok repülőtereinek közlekedési káosza. Ez annyit jelent – tájékoztatta lapunkat a Budapest Airport Zrt. információs szolgálata –, hogy a tengerentúlra átszállással utazók repülőgépei rendben elindulnak tőlünk, illetve megérkeznek hozzánk, de késésekre lehet számítani a tranzitállomásokon.
Az amerikai tél a földi közlekedést is csaknem ellehetetlenítette, Boston és New York között például nem jártak a vonatok. Több utat lezártak, sok baleset történt. Lakások tízezrei maradtak elektromos áram nélkül. A rendkívüli időjárás összesen hat szövetségi államot érintett, Georgiában és Dél-Karolinában száz év óta először hullott hó.
A viharos téli időjárás helyi idő szerint hétfőn elérte Kanada keleti partvidékét is. New Brunswick és Québec tartományokban 20 centiméteres hó hullott, de a hótakaró vastagsága helyenként várhatóan eléri az 50 centimétert is – jelentette a távirati iroda. Az Egyesült Államokéhoz hasonlóan Kanada légi közlekedésében is zavarok keletkeztek. Toronto, Montreal és Ottawa repülőterein járatok százait törölték. Hozzávetőleg 27 ezer lakás maradt áram nélkül New Brunswickban, Új-Skóciában és a Prince Edward-szigeten, miután letörött faágak távvezetékeket téptek szét – írta a BBC.
A havazás nem csak az amerikai kontinensen okozott nehézségeket. A moszkvai nemzetközi repülőtereken a kifutópályákat borító hó és tükörjég miatt még hétfőn is kaotikus állapotok uralkodtak. Dél-Korea fővárosában, Szöulban jelentős mennyiségű hó hullott tegnapig, de még az ország déli, szubtropikus éghajlatú térségében is havazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.