Már kapható tűzijáték

Az év utolsó napjáig ismét legálisan lehet hozzájutni kis- és egyes közepes tűzijátékokhoz. Bár a petárdák továbbra is tiltott pirotechnikai eszközök hazánkban, tavalyhoz képest az idén többen döntöttek úgy, hogy nem törődnek a kiróható százezer forintos büntetéssel.

Győr Ágnes
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvjuk kedvenceinket! Állatok ezrei rohannak világgá a szilveszteri tűzijátékok és petárdák okozta sokk miatt, sokuk megsérül, elpusztul vagy sosem kerül haza. A Noé Állatotthon Alapítvány kéri a gazdákat, hogy december 31-én és január 1-jén tartsák kedvenceiket biztonságos helyen, s csak rövid ideig, pórázon sétáltassák őket. Ha az állat fél a robbanásoktól, adjanak neki nyugtatót, és ne hagyják magára. A macskák és a kutyák nyakán ebben az időszakban legyen nyakörv, rajta a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétával, de a legbiztosabb védelmet a mikrocsip nyújtja. (G. J. J.)


Külön engedély nélkül tegnaptól december utolsó napjáig vehetnek kis-, valamint bizonyos típusú közepes tűzijátékokat azok, akik már betöltötték 18. életévüket. A legtöbb nagyáruház parkolójában megvehetjük a konténerekből árult, legális portékát. A tűzforgókat, röppentyűket, szikraszökőkutakat és egyéb pirotechnikai eszközöket azonban csak december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig szabad felhasználni – derült ki a rendőrség közleményéből. Ha az újévi ünnepségek után fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú termék marad nálunk, akkor azt a szilveszter utáni öt napon belül kötelessége térítésmentesen visszavennie a forgalmazónak.
Idén is óriási gondot okoznak a pirotechnikai üzleteknek az illegális kereskedők, akik legtöbbször megússzák a felelősségre vonást – mondta el lapunknak Pászti Vilmos okleveles pirotechnikus. Szerinte ez azért is különösen igazságtalan, mert az engedélyek beszerzése és a konténerbérlés több mint félmillió forintba kerül, s a törvénytisztelő kereskedéseket folyamatosan szigorú ellenőrzéseknek vetik alá a hatóságok. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a magyar vásárlók a több száz termék közül leginkább az olcsóbbakat választják. Ezek java Kínából származik. Mielőtt megvesszük a tűzijátékot, a lehető legtöbb kérdést tegyük fel az eladónak – figyelmeztetett a szakember. Pászti Vilmos szerint csak akkor bízzunk meg az áruban, ha látszik, hogy az eladó ismeri, kipróbálta már a portékáját és megbízik benne.
A balesetek elkerülése érdekében a rendőrség arra kéri a vásárlókat, hogy csak magyar felirattal ellátott, kezelési útmutatót és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmazó pirotechnikai eszközt vegyenek meg. Petárdát árusítani, birtokolni és használni hazánkban továbbra is tilos. Azok, akik megszegik az előírást, százezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak. Tavaly a rendőrség országosan 316 szabálysértési eljárást indított, s 209 emberre összesen 3,8 millió forint pénzbírságot szabott ki a pirotechnikai termékekre vonatkozó előírások megszegése miatt. Idén december közepéig már 335 eljárás indult, 258 szabálysértőt marasztaltak el és több mint 4,5 millió forint büntetést róttak ki. A petárda birtoklásáért, használatáért kiszabott legsúlyosabb bírság idén ötvenezer forint volt. Ennek az összegnek a dupláját kell majd kifizetnie annak az 54 éves tatabányai férfinak, akit a napokban petárdázáson kaptak a rendőrök. A vétkesnek garázdaság miatt is felelnie kell, mert egy játszótéren gyújtotta meg és dobálta az ott lévők felé a veszélyes eszközöket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.