Maratoni vallatás

Székely Gergely
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hat óra hosszat vallatták tegnap délután a legfőbb ügyészségen Julija Timosenko volt kormányfőt, akinek közvetlenül az újabb kihallgatása előtt hozták nyilvánosságra a hírügynökségek az Ukrmedposztavka állami vállalat igazgatója, Mikola Petrenko letartóztatását. Konkrétan arról a vállalatról van szó, amely a kormány utasítására ezer darab mentőautót vásárolt a tényleges árnál jóval drágábban, és ezzel Viktor Psonka főügyész szerint mintegy 50 millió hrivnya (kb. 6,25 millió dollár) kár érte az államot.
A főügyészség épületéből kilépő Timosenko ezúttal meglehetősen visszafogottan nyilatkozott. Mindössze azt közölte, hogy csütörtökre újabb kihallgatásra rendelték be, hogy ismét elmondhassa, miképpen is fizette ki a törvények durva megsértésével a nyugdíjakat. Timosenkót korábban ugyanis egyebek között azzal vádolták meg, hogy a szén-dioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó pénzeket önkényesen, saját céljai érdekében, szabálytalanul használta fel. Ugyancsak kihallgatta tegnap a legfőbb ügyészség a két hónapos előzetes letartóztatásban lévő volt belügyminisztert, Jurij Lucenkót, akit korábban hatalommal való visszaéléssel és mintegy 360 millió hrivnya károkozással vádoltak meg. Mostani kihallgatása során viszont a politikus bűnlajstromát azzal gyarapították, hogy neki is köze volt Viktor Juscsenko korábbi államfő megmérgezéséhez. Ügyvédje, Igor Fomin szerint védencét a mérgezési ügy egyik epizódjával hozták öszszefüggésbe, amiért, ha a vád bebizonyosodik, a törvénykönyv szerint 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetés, valamint teljes vagyonelkobzás szabható ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.