Másfél milliárdos büntetés borhamisításért

Dénes Zoltán
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig soha nem látott mértékű büntetést szabott ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal egy bort hamisító, családi tulajdonban lévő társaságra. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleménye szerint a hatóság emberei csaknem ötezer hektoliter „manipulált” bort találtak a Kiskun-Vin Kft. akasztói telephelyén. A hatóság ezért 1,4 milliárd forintos minőségvédelmi bírságot szabott ki a cégre. A borászati üzemben 2010. október 21-én tartott átfogó ellenőrzésen a szakigazgatási hivatal dolgozói 140 mintát vettek, ebből 10 bortételnél állapítottak meg szabálytalanságot. Öt bor esetében vizezésre derült fény. Három tételnél különböző fajtanévvel ellátott azonos színanyag-összetételt jelzett a laboratóriumi eredmény. A Kékfrankos fajtanévvel forgalmazott bor fajtajellegét a természetes színanyag-összetétel nem igazolta. Egy tételt pedig engedély nélkül forgalmaztak. Az elkövetett szabálytalanságok miatt a borászati hatóság a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemét 2010. november 29-én 30 napra ideiglenesen bezáratta.
Az eset azért is érdekes, mert a cég honlapján azt állítja, hogy saját korszerű laboratóriumának köszönhetően termékeiket folyamatosan ellenőrzik, így gondoskodva az állandó minőségről.
A Kiskun-Vin Kft. egy családi vállalkozás – legalábbis erre lehet következtetni az Opten cégadatbázisában lévő adatokból. A társaságot Beszedics László és felesége alapította 1996-ban. Az ötmillió forint jegyzett tőkével működő cég az elmúlt években évente kétmilliárd forint körüli forgalmat bonyolított, amely után évi átlag ötvenmillió forintos nyereséget könyveltek el. Beszedicsék tagként szerepelnek még az ugyancsak akasztói Mátraaljai Szőlőtermelő Kft.-ben, a keceli Szőlő-Bor Szőlészeti és Borászati Kft.-ben, a Szőlőtermelő Kft.-ben és az ecsédi Aglária Mezőgazdasági Szövetkezetben is. Ezen kívül három ingatlanos cégben is tulajdonosok, az egyik ezek közül a Kiskun-Vin Kft.-ből történt kiválással alakult meg. A honlapjukról kiderül az is, több mint 50 ezer hektoliteres tárolókapacitással rendelkeznek, boraikat tartályos, kannás, palackos kiszerelésben belföldön és külföldön egyaránt értékesítik. Jelentős a litván, szlovák, cseh piacuk, de kapcsolatban állnak a német borpiaccal is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.