Még többet pumpáltak ki az országból

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők által várt 260 millió eurónál jóval magasabb, 477 millió euró többlettel zárt a harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap. – A többlet mögött a magyar exportot segítő német fellendülés áll, illetve az a tény, hogy a belső kereslet itthon még nem indult be, így az import jelentősen nem növekedett – magyarázta a Magyar Nemzet kérdésére Eppich Győző, az OTP elemzője. Szerinte a külkereskedelmi többlet mértéke jövőre a fogyasztás növekedésével, illetve a bejelentetett nagyberuházások – Audi, Opel – megindulásának következtében nagy valószínűséggel zsugorodni fog, ugyanis az adócsökkentések miatt növekvő fogyasztás, valamint a beruházásokhoz felhasznált gépek, berendezések egy része importból származik majd. A folyó fizetési mérleg 2009-ben 429 millió euró hiánnyal zárt még, ezen a tartósan fennálló helyzeten a válság hatása fordított.
A jegybanki adatokból az is kiderül, hogy a krízis hatására viszszafogott jövedelemkiáramlás a harmadik negyedévben újra erőre kapott. Ebben az időszakban 1595 millió eurót vontak ki az országból a külföldi szereplők, ami 202 millióval több a tavalyi harmadik negyedévinél és az előző negyedévhez képest is magasabb. Idén a kivitt jövedelem minden negyedévben meghaladta az előző év időszakának értékét, ami szakemberek szerint azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány adópolitikája a különleges jövedelmek részbeni elvonására jogos és közgazdaságilag indokolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.