Megrótták a Jógazdát

Hírösszefoglaló
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendeznie kell tőkeszerkezetét a budapesti székhelyű Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnak – írta elő a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tegnap közzétett határozatában. A takarékpénztárnak harminc napon belül a közgyűlés által is jóváhagyott helyreállítási tervet kell kidolgoznia, és az eddigi helyett más könyvvizsgálót kell választania. A felügyelet egyben hat hónapra felügyeleti biztosokat is kirendelt a pénzintézethez. A döntés értelmében az érintett – a tilalom feloldásáig – nem folyósíthat kölcsönöket, és a már kihelyezett hitelekkel kapcsolatos határidőket nem hosszabbíthatja meg, továbbá tilos pénzügyi szolgáltatást közvetítenie, részjegyek összegét visszafizetnie, illetve a kirendelt biztosok írásos engedélye nélkül kötelezettségeket vállalnia. Új kockázatviseléssel járó ügyletek megkötésére már a vizsgálat ideje alatt sem volt jogosult a szóban forgó pénzintézet.
A határozat alapján a takarékpénztárnak december végéig el kell számolnia a kockázatok fedezéséhez szükséges értékvesztést és céltartalékot. A felügyelet felszólítja a pénzintézetet, hogy a kockázatvállalás és a hitelezési kockázat tőkekövetelményeinek számítása során mindenkor a jogszabályoknak megfelelően járjon el. A megrovott piaci szereplőnek be kell tartania a kamatok elszámolására, valamint a tőkésítésére vonatkozó számviteli előírásokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.