Merénylőket füleltek le Dániában

Dániában őrizetbe vettek négy személyt, akik gyaníthatóan merényletet akartak elkövetni egy újság ellen, amely évekkel ezelőtt karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, jelentette be a dán elhárítás.

Munkatársunktól
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárman svéd lakosok az elfogottak közül a dán biztonsági és hírszerző szolgálat (PET) közlése szerint, és a múlt éjjel érkeztek Dániába. A svéd rendőrség elfogott egy ötödik, Stockholmban élő, tunéziai származású gyanúsítottat is. A több helyszínen történt őrizetbe vételek során egy automata fegyvert és éles lőszert is találtak – írta az MTI.
A csoport felszámolása a két ország hatóságainak szoros együttműködésével ment végbe. Egy küszöbönálló terrortámadást előztek meg, mondta a dán különleges szolgálat vezetője, aki szerint egyes gyanúsítottak iszlamista militánsok. Jakob Scharf nem zárt ki további őrizetbe vételeket. Az elhárítás szerint a gyanúsítottak azt tervezték, hogy behatolnak a Jyllands-Posten újság koppenhágai szerkesztőségének épületébe, és „megölnek annyi embert, amennyit csak bírnak”. A svéd biztonsági rendőrség főnöke közölte, hogy megvizsgálják, vajon a svéd letartóztatottak terveztek-e terrorakciókat odahaza.
A Jyllands-Posten 2005-ben közölt rajzokat Mohamed prófétáról. Ezt a muzulmán világban sokan provokációként értékelték, és világszerte zavargásokba torkolló tiltakozó akciók zajlottak. A nyugati reakciók során többször más lapok is újraközölték a karikatúrákat a sajtószabadság védelmét zászlajukra tűzve, amely további tiltakozásokat okozott, s több európai ország termékeit bojkottálták az iszlám világban. A rajzokat készítő karikaturistát már háromszor próbálták megölni az évek során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.