Milliárdos bírság borhamisításért

Dénes Zoltán
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint eddig soha nem látott mértékű, egymilliárd forintot is meghaladó bírságra számíthat egy borhamisító társaság. Úgy tudjuk, hogy az érintett cég a Kiskun-Vin Kft., amelynek üzemében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal október 21-én tartott átfogó ellenőrzést. A laboratóriumi vizsgálatok után a hatóság december 6-án számolt be arról, hogy körülbelül 4,7 hektoliter bor esetében állapítottak meg különböző szabálytalanságokat.
Az ellenőrök összesen 3850 hektoliter erjedő borról, 200 hektoliter fehérborról, 120 hektoliter vermutalapanyagról, valamint 31,11 hektoliter vörösborról állapították meg, hogy felvizezték azokat. Különböző fajtanévvel ellátott három tételnél azonos színanyag-összetételt mutatott ki a laboratórium, egy kékfrankosként forgalmazott bortétel fajtajellegét pedig a természetes színanyag-összetétel nem igazolta. Egy bor esetében megállapították, hogy azt engedély nélkül hozták forgalomba. Az elkövetett szabálytalanságok miatt a borászati hatóság a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemét 2010. november 29-én harminc napra ideiglenesen bezáratta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.