Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Wall Street Journal
A totalitárius EU főcímmel, A demokráciák nem tiltják a sértő beszédet, a holokauszt vagy Sztálin bűneinek tagadását sem alcímmel közöltek írást az amerikai pénzügyi körök vezető lapjában Jacob Mchangama és Aaron Rhodes nemzetközi jogi szakértők. Cikkükben kettős mércének nevezik az Európai Bizottság (EB) azon döntését, amellyel elutasította Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia kérését, hogy az EB minősítse bűncselekménynek a volt kommunista rendszerek bűneinek megbocsátását, tagadását és lekicsinylését. Mint az amerikai lap cikkében olvasható, a levélírók kérése azt követően fogalmazódott meg, hogy az EU nemrégiben arra kötelezte a tagállamokat: nyilvánítsák bűncselekménnyé többek között a holokauszt tagadását. A kötelezettség ugyanakkor a kommunizmusra nem terjed ki, noha több áldozatot szedett, mint a nácizmus. – Elég önkényesnek, sőt perverznek tűnik a kommunizmus kihagyása – vélekedik Mchangama és Rhodes.


Clarin.com
Az argentin napilapnak adott interjút Joseph Stiglitz, a piaci fundamentalizmus esküdt ellensége, a Világbank volt alelnöke. Stiglitz borús jövőképet festett az EU gazdaságáról, félti az eurót, és bírálta az irányt vesztett Obamát, aki gazdasági téren odadobta a gyeplőt a republikánusoknak. Szerinte Görögország, Írország és Spanyolország jelenlegi helyzete nagyon hasonlít ahhoz a folyamathoz, amely Argentínát végül a 2001. december végi csődbe vitte. A spekulánsok bármikor rávethetik magukat akármelyik országra, és most csak a német államon múlik, hogy meddig tudja és akarja megvédeni őket.


The Times
Az iráni hatóságok szabadon engedték az al-Kaida terrorhálózat több, mostanáig börtönben tartott, magas rangú tagját, hogy újjá tudják szervezni megtizedelt csoportjaikat az afganisztáni–pakisztáni határvidéken – jelentette a konzervatív brit napilap pakisztáni és közel-keleti tisztségviselőkre hivatkozva. Irán diszkrét segítséget nyújt a terrorhálózat embereinek – olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.