Nem celeb, hanem az Év sportolója

Janics Natasa szinte tökéletes évet zár 2010-ben. Az Európa- és a világbajnokságon is három-három aranyérmet szerzett – kettőt-kettőt olimpiai számban –, a sportújságírók szavazatai alapján kiérdemelte az Év sportolója, Kovács Katalinnal pedig az Év csapata díjat is. Ennek ellenére nem ül a babérjain, az ünnepeket is edzéssel tölti, s Londonra nézve is a lehető legtöbbet célozza meg.

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyenkor kötelező kérdés: hogyan telt a karácsony?
– Nagyon jól. Végre kipihentem magam. Az év vége felé mindig nagy a hajtás, kötelező fellépések, ajándékvásárlás, takarítás, alaposan kimerültem, ráadásul még költözködtem is.
– Csak nem odahagyta Szegedet?
– Nem, csupán a város egyik pontjáról költöztem a másikba. Szép, kertvárosi övezetbe.
– Hány nap pihenőt kapott az edzőjétől?
– Egyet sem. Huszonötödikén és huszonhatodikán is kétszer edzettem.
– Akkor hogyan pihent?
– Ha nem kell mással törődnöm, csak edzenem kell, nekem az már pihenés. Különben sem szeretek hosszú időre leállni, mert leépül a szervezetem. Athén után több hónapot hagytam ki, kínszenvedés volt újra edzésbe állni. Ha egynél több nap kimarad, azt már megérzem. Éppen ezért a világbajnokság után is csak két hetet pihentem.
– Az Év sportolója és – Kovács Katalinnal együtt – az Év csapata díj mennyivel járult hozzá a karácsonyi meglepetésekhez?
– Természetesen nagyon örültem neki. De azt sem hallgatom el, hogy volt hiányérzetem. Egyik edzőm és Katit leszámítva a többi kajakos lány, Kozák Danuta, Szabó Gabi, Csipes Tamara és Benedek Dalma sem volt a díjazottak között. Pedig megérdemelték volna.
– Ha megjegyezhetem, a négyes inkább rászolgált volna az Év csapata elismerésre, hiszen olimpiai számban nyert vb-aranyat. Önök Kovács Katalinnal viszont „csak” Eb-t nyertek, vb-t pedig nem olimpiai futamban. Egyetért ezzel?
– Részben. Szerintem megérdemeltük az első helyet, mert minden versenyt megnyertünk, ahol rajthoz álltunk, a világbajnokságon csak a hazai szabályok miatt nem indulhattunk ötszáz méteren. Elismerem, az úszók is nagyon jól szerepeltek, de a négyesnek a dobogón lett volna a helye. De nem csak ezt furcsállottam. Az addig rendben, hogy a férfiaknál nem Vajda Attila lett az első, hiszen Berki Krisztián és Sidi Péter is világbajnok az idén. Ám hogy Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos Eb- és vb-ezüsttel jóformán még szavazatot sem kapott, az számomra érthetetlen. Sokan azt állítják, hogy a kajakosok az idén is „túlnyerték magukat”, én ennek az ellenkezőjét érzem.
– Mi a magyarázat arra, hogy ez az év sokkal jobban sikerült önnek, mint az előző?
– Pontosan nem tudom. Az ötszáz méter az idén jobban sült el. Edzéseken tavaly sem volt gond, de a versenyeken nem voltam ott fejben, s a táv végére többször begörcsöltem.
– Csakúgy, mint Kovács Katalin, a magánéletben viharos éven van túl. Ám míg társa beismerte, ez a teljesítménye rovására ment, önnél mintha éppen ennek az ellenkezője lenne igaz.
– Nem celeb vagyok, hanem az Év sportolója. Nem szeretnék a magánéletemről beszélni. Csak annyit mondok, hogy a párom (Andrian Dusev bolgár színekben olimpiai bronzérmes kajakos, akivel Janics múlt szerdán összeházasodott – a szerk.) a felkészülésben is segít.
– Az új évnek milyen tervekkel vág neki? Képes egyáltalán még fejlődni?
– Mindig lehet fejlődni. Természetesen szeretnék jövőre is minél több számban Európa- és világbajnokságot nyerni.
– Londonban már négy női kajakos szám szerepel a műsoron, egyes kétszáz, illetve egyes, kettes és négyes ötszáz méter. Egy versenyző legfeljebb háromban indulhat, kétszázon, ötszázon egyesben vagy kettesben és négyesben. Ez a célja?
– Miért ne lehetne négy számban is indulni? Nem mondom, hogy én fogok, de ha valaki kiemelkedik a többiek közül, akkor képes lehet rá. Sohasem értettem, miért ne lehetne szólóban és párosban is versenyezni. Athénban mindkettőben győztem, Pekingben Katinak is sikerülhetett volna ugyanez, ha nem rontja el az egyest. Csak a fiúk nem bírnak több számot, a lányoknál nincs ezzel gond… De egyelőre nincs értelme ebben elmerülni, jövőre még csak vb-t rendeznek, méghozzá Szegeden, nekem az is óriási kihívás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.