Németországi újdonság a benzinpiacon

Stefan Lázár
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új esztendő küszöbén ismeretlen hajtóanyaggal bővítik kínálatukat a német benzinkutak. A megszokott „normál” és „szuper” mellett „E10” megjelölés fogadja a gépkocsi-tulajdonosokat. Az E betű a benzin tíz százalékra emelt etanoltartalmára utal, amely öt százalékkal magasabb, mint amit a keverékben eddig előírtak. A kőolajipar biobenzinről beszél, amely csökkenti a kocsik szén-dioxid-kibocsátását, és a környezetvédelmet szolgálja. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az új üzemanyagot nem minden autótípusnál lehet használni, mert azok motorja károsodhat, ami nagy költséggel járhat. A német autóklubok felmérése szerint a szövetségi köztársaságban futó kocsik kilencven százaléka gond nélkül tankolhat E10-et, közel négymillió gépkocsi esetében viszont fennáll a motorkárosodás veszélye. A nagy gyárak – Audi, Opel, Ford, VW, BMW – közölték: csak az 1990 után forgalomba került gépkocsik használhatják az új hajtóanyagot. A Mercedes-cég arra figyelmeztet, hogy az 1985 előtt gyártott – katalizátor nélküli, porlasztóval működő – típusok számára az E10 nem megfelelő. Az etanol megtámadhatja a műanyagból készült vezetékeket és tömítéseket is. Szakértők azt tanácsolják a gépkocsi-tulajdonosoknak, hogy kétes esetekben mindig kérjék ki a gyártói képviseletek véleményét. Ne csak az befolyásolja az autósokat, hogy az E10 ára elmarad az eddigi benzináraktól, amelyeket az olajtársaságok igyekeznek majd megemelni, hogy a biobenzin használatára ösztönözzenek.
A berlini kormány döntése szerint az új hajtóanyagnak január 1-jétől minden német töltőállomásnál meg kellene jelennie. Erre azonban legfeljebb csak az első negyedév végére kerül majd sor. A finomítóüzemek átállítása és az új benzinfajta raktározási feltételeinek a megteremtése több időt vett igénybe, mint arra előzőleg számítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.