Omlás a budai Várban

Négy négyzetméternyi területen megbomlott a világörökség részeként elismert budai Vár fala szombaton hajnalra. A lezuhanó faldaraboktól senki nem sérült meg, a tűzoltók körbekerítették a területet, és értesítették az önkormányzatot a történtekről.

2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb darab szakadt ki a budai Vár falából szombaton hajnalra, ezúttal körülbelül négy négyzetméteres területen keletkezett sérülés az építményben, de senki nem sérült meg – tájékoztatta lapunkat Virág Ferenc, a fővárosi tűzoltóság ügyeletese. Elmondta, a bejelentésre tűzoltók érkeztek a Babits Mihály sétányra, az Európa liget közelébe. Közvetlen veszély nem alakult ki, ezért különösebb intézkedésre nem volt szükség. Az omlás egy parkos területen keletkezett, ahol nem veszélyeztetett sem járókelőket, sem járműveket. A tűzoltó százados beszámolója szerint a Várba statikust is kirendeltek, aki az elsődleges vizsgálat alapján megállapította, hogy a felsőbb részek is meglazultak, és a falból további darabok eshetnek le. A tűzoltók értesítették a történtekről az önkormányzatot, a rendőrség pedig lezárta a falomlás helyszínét.
A budai Várnál nem ez az első baleset az idén. Február végén egy mélygarázs építésekor ásott munkagödör miatt támasz nélkül maradt a Karakas pasa torony sarka, amely alól egy körülbelül két köbméteres alaptömb szakadt ki – közölte az MTI. Májusban a sok eső miatt a karmelita udvar mögött megcsúszott egy sétálóutca, novemberben pedig egy felboruló daru tört össze egy autót, amikor Munkácsy Krisztus-trilógiájának egyik festményét emelték volna be a Magyar Nemzeti Galériába. A budai Vár 1987 óta a világörökség része, tulajdonosa a magyar állam, és teljes egészében műemléki védelem alatt áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.