Ostromállapot drogbandák miatt

Valósággal megszállta a mexikói Zetas drogkartell az ország déli szomszédja, Guatemala egyik tartományát, ezért a térségben ostromállapotot hirdettek. A hatóságok azóta lefoglaltak egy repülőgépet, fegyvereket, rengeteg készpénzt és drogot, valamint őrizetbe vettek tíz embert.

Grimm Balázs
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ostromállapotot hirdetett Guatemala kormánya az ország északi, Mexikóval határos Alta Verapaz tartományában, miután a szomszédos állam egyik drogkartellje átvette a hatalmat a térségben. A szabályok szerint a hadsereg bírósági végzés nélkül bárkit őrizetbe vehet, aki gyanús. A Los Angeles Times tudósítójának jelentése szerint az ostromállapotnál csak egy szigorúbb fokozat létezik, ha a latin-amerikai ország bejelenti, hogy háborúban áll.
Az új szabályokat a hét végén léptették életbe, azóta minden Alta Verapazba tartó és onnan kihajtó autót ellenőriz a hadsereg – írta a BBC. Tegnapig a katonák tíz embert vettek őrizetbe, lefoglaltak egy repülőgépet, százötven AK–47-es géppisztolyt, 63 ezer dollárt (17,4 millió forint), valamint több kilogramm kábítószert. A hajdani katonákból alakult Zetas az elmúlt időszakban fokozatosan átvette a hatalmat a helyi bűnszövetkezetektől. Többnyire szegény falvakban ütik fel a tanyájukat, helybélieket verbuválnak újoncoknak, tagjaik között sok az őslakos indián.
Megfigyelők szerint az 1996-ban véget érő polgárháború óta nem fordult elő ennyi erőszakos haláleset a közép-amerikai országban. Százezer emberre ötvenkét gyilkosság jut évente, ez a mutató a véres drogháborújáról elhíresült Mexikóban két éve tizenegy volt. Alvaro Colom guatemalai elnök döntése értelmében az ostromállapot egy hónapig marad érvényben, de ha a szükség úgy hozza, akkor meghosszabbíthatják, illetve kiterjeszthetik az Alta Verapazzal határos tartományokra is – tudta meg a Fox News.
Mexikóban megtámadott egy vonatot, és elrabolt körülbelül száz közép-amerikai illegális bevándorlót egy fegyveres csoport az ország déli részén – közölte egy katolikus segélyszervezet vezetője. Heyman Vásquez atya tájékoztatása szerint az eset a múlt csütörtökön történt – írta a távirati iroda. Az igazgató a túszejtéstől megmenekült többi bevándorlóra hivatkozva számolt be az eseményekről. Az atya elmondta, szemtanúk szerint háromszáz illegális bevándorló utazott egy vonaton, akik közül kevéssel a támadás előtt nyolcvanat őrizetbe vett a rendőrség. Néhány kilométerrel távolabb fegyveresek megtámadták a vonatot, és csaknem száz embert – többségében hondurasiakat – elhurcoltak. A salvadori külügyminisztérium azt közölte, hogy ötven különféle állampolgárságú bevándorlót raboltak el a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban fegyveres támadók, akik a sínekre rakott fadarabokkal és kövekkel torlaszolták el a vonat útját. A mexikói kormány tegnap valótlanságnak nevezte az emberrablás hírét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.