Pénzfelvét a közértben?

Hírösszefoglaló
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre versenyre kelhetnek a bankokkal az itthon működő telekommunikációs cégek, közüzemi vállalatok, kereskedelmi láncok és postai szolgáltatást nyújtó társaságok az IFUA Horváth & Partners várakozásai szerint. A tanácsadó cég ugyanis elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkező évben idehaza számos úgynevezett pénzforgalmi szolgáltatót – angol rövidítéssel PSP-t – indítanak majd útjára. A kifejezés egy olyan vállalkozást takar, amely nem minősül banknak, de számlát vezet és fizetési tranzakciókat – például átutalásokat, beszedéseket – bonyolít le. A PSP az általa vezetett számlákon tartott összegekből nem adhat hitelt, így – elméletileg – biztonságban van az ügyfelek pénze.
Pénzforgalmi szolgáltatót Nyugaton általában széles ügyfélkörrel bíró nagyvállalatok – közüzemi és médiacégek, kereskedelmi láncok – hoznak létre vagy saját banki költségeik csökkentésére, vagy szolgáltatásaik bővítésére. Némely PSP üzemeltető áruházlánc például lehetővé tette, hogy pénztárainál készpénzt vegyenek fel a vásárlók, míg mások mobiltelefonos fizetést kínálnak. Az IFUA szerint idehaza az erős lakossági kapcsolattal rendelkező vállalatok alapíthatnak akár már a jövő évben PSP-t. A hazai adatok alapján a pénzforgalmi szolgáltatók 80-100 milliárd forintos forgalomra is szert tehetnek, ami a bankok bevételét apasztaná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.