Pénzükért harcolnak a sofőrök

Felszámolási eljárás megindítását kérte a Tesco tizenhárom sofőrje a hipermarkettel szemben, mert az, bár elismeri, hogy összesen tízmillió forintnyi pótlékkal tartozik, mégsem fizet a gépjárművezetőknek. Tegnap országszerte öt Tesco áruház előtt demonstrált a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége, mert szerintük a multinacionális vállalat egyik tagjuknak körülbelül 80 millió forinttal tartozik. A Tesco jogszerűtlennek tartja az akciót, és állítja: nem tartozik a tiltakozóknak.

Bákonyi Ádám
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom sofőrje felszámolási eljárás megindítását kérte a Tesco ellen annak érdekében, hogy a multinacionális vállalat kifizesse elmaradt, úgynevezett rendelkezésre állási pótlékukat. A ki nem fizetett juttatások összege eléri a tízmillió forintot. – Álláspontunk szerint összesen ötvenmillió forintnyi kifizetetlen pótlékról van szó, ebből tízmilliónyit maga a Tesco is elismert. Ezt az összeget maga a cég számolta ki fillérre pontosan a tizenhárom sofőrre vonatkozóan – közölte lapunkkal Nyitrai Károly. – A gépjárművezetők jogi képviselője elmondta, mindezek ellenére a cég egyelőre nem fizetett és nem is hajlandó ezzel kapcsolatos konkrét ígéretet tenni, ezért bírósághoz fordultak felszámolási eljárás megindítását kérve a Tesco ellen. A törvény szerint a bíróságnak nyolc napon belül kell felszólítását megküldenie a Tescónak, amely vagy kifizeti az elmaradt juttatásokat, vagy fizetésképtelenséget megállapítva megindul a felszámolási eljárás – mutatott rá Nyitrai. A Tesco gyáli logisztikai központjában dolgozó, úgynevezett frissáru-kiszállítást végző gépkocsivezetők egy része még októberben kért jogi segítséget, hogy három évre visszamenőleg, fejenként mintegy négymillió forint elmaradt bérpótlékuk kifizetését kikényszerítsék. Keresetük szerint évek óta nem kapták meg a munka törvénykönyvében biztosított rendkívüli munkavégzésért, a délutáni, illetve éjszakai munkavégzésért járó pótlékokat, valamint a nevezett rendelkezésre állási díjat. Megkeresésünkre a Tescónál csak annyit mondtak, hogy nincs tudomásuk felszámolási eljárás kezdeményezéséről.
Mindeközben tegnap országszerte öt Tesco áruház előtt – Győrött, Székesfehérváron, Budaörsön, Hajdúböszörményben és Szegeden – demonstrált a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ), mert álláspontjuk szerint egy tagjuk az egyik hipermarketnél elvégzett építési munkája után mintegy 80 millió forintot nem kapott meg. A szegedi Rókusi körúti Tesco áruház két bejárata előtt például a VÉSZ mintegy harminc, láthatósági mellényt viselő tagja demonstrált. A szervezet emblémáját ábrázoló táblákat emeltek a magasba, a karácsonyi bevásárlásba siető vevőknek pedig fénymásolt szórólapokat osztogattak, amelyeken a „Vajon milyen karácsonyuk lesz azoknak az építőknek, akik munkáját a Tesco nem fizette ki?” szöveg volt olvasható. – Az áruházlánc kizárólag a Fire-Ép Kft. vállalkozóval áll jogviszonyban, ennek a cégnek határidőre fizetett, a VÉSZ által képviselt alvállalkozókkal azonban a Tesco nem kötött szerződést, így nem is tartozik ezeknek, ezért jogellenesnek tartja az áruházai előtti demonstrációt – állította a cég.

Keseregnek, de terjeszkednek. A véleményem nem változott, ez az adó nem igazságos és nem arányos – mondta a Figyelőnek adott interjújában a kereskedelmi különadóról Per Bank. A Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója szavai szerint december 20-ig 12 milliárd forintot fizettek be az államnak különadóként. Mindezek ellenére Per Bank kijelentette, szó sincs róla, hogy vége lenne az új beruházásoknak, jövőre több mint harminc új üzletet nyitnak és folytatják a fejlesztéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.