Programok az elnökség idején

Tölgyesi Gábor
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország január 1. és június 30. között tölti be az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét. Ehhez kapcsolódóan mintegy 300 kulturális programot szervez hazánkban és külföldön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és a Balassi Intézettel együttműködésben a Hungarofest. A kiemelt programok között január 20-án Brüsszelben, Barcelonában és Budapesten „kerítéskiállítás” nyílik Art Nouveau címmel. A tárlat Európa három szecessziós városának építészeit, Victor Hortát, Antoni Gaudít és Lechner Ödönt mutatja be, Budapesten a Nemzeti Múzeum, Barcelonában a Sagrada Família, Brüsszelben a városi park kerítésén, tablókra nyomtatott épületfotókkal.
A Szépművészeti Múzeum május 1-jétől kortárs szoborkiállítást rendez a budapesti Városligeti-tavon, amelyre huszonöt alkotó kap meghívást az Európai Unió tagállamaiból. Az Európa-napon május 9-én az építészet, az urbanisztika, a közösségi terek, a gasztronómia, a kulturális gyökerek megmutatkozásával Sepsiszentgyörgy, Eszék, Magyarkanizsa, Nagyszőlős, Lendva, Párkány, Alsóőr és Felsőőr kerül középpontba. Május 28-án a Szomszédünnepen a kis lakóközösségeket aktivizálják egymás megismerésére.
A január 22-én kezdődő Liszt- év kiemelt programjaként május 27-én a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Magyar Nemzeti Énekkar Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumát mutatja be a Vatikánban, Kocsis Zoltán vezényletével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.