Retrómúzeum Nógrádban

R. Kiss Kornélia
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Retródivat, retróparti és retródizájn – az ötvenestől a nyolcvanas évekig tartó korszak ihlette bútordarabokat, ruhákat, vendéglátóhelyeket és a nosztalgia divatjának egyéb termékeit ismerjük mindannyian. A retró divatját lovagolná meg a jövőben a Nógrádi Történeti Múzeum, amely állandó, komplex kiállítást szentelne a történelemmel és ipartörténettel összekapcsolt nosztalgiának. A mindennapi használati tárgyak gyűjtésére a lakosságot hívták fel nem sokkal karácsony előtt, de máris érdekes „leletek” kerültek elő. Az intézmény igazgatója, Szirácsik Éva szerint főleg használati tárgyak és fotók érkeztek, az eddigi legérdekesebb adomány pedig egy komplett női bányászviselet a tulajdonos kitüntetéseivel együtt. – A gyűjtés sikere és az eddigi visszajelzések is azt mutatják, hogy az embereket érdekli a téma – véli az igazgató, aki már többször bemutatta a kiállítás tervét különböző fórumokon, mivel az Észak-magyarországi operatív program pályázatának – amelyből a fejlesztés megvalósul – a lakosság bevonása is feltétele.
A másfél milliárdos pályázatot turisztikai attrakció létrehozására írták ki; elnyerése esetén nemcsak az új, az 1945–1980-as korszakot bemutató, első magyarországi retrókiállítás nyílna meg két helyszínen, a Történeti Múzeumban és a bányamúzeumban, hanem felújítanák mindkét épületet, és azok kiállítótereit is növelnék, korszerűsítenék. Az új tárlat, amely a pályázat megnyerése esetén 2013-ra készülne el, nemcsak a tárgykultúrát, a hétköznapokat és a munka világát, hanem a város ipari múltját és a közelmúlt történelmét is bemutatná. Külön foglalkozna az ötvenes évekkel, a szocialista átnevelés időszakával, és külön tárgyalná az 1956-os forradalom emlékezetét is. Szirácsik Éva véleménye szerint ez egyike azoknak a témáknak, amelyekről mindenképpen beszélni kell, mert sokan még most is tartanak tőle, és hallgatnak arról, hogy rész vettek az októberi eseményekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.