Röviden

MTI
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar rendező moszkvai sikere
Bodó Viktor egyik rendezését az év színházi eseményének nevezte a Vedomosztyi című orosz lap. Peter Handke Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című darabját Bodó rendezésében a NET – Új Európai Színház – című fesztiválon mutattak be Moszkvában. Az indoklás szerint az előadás a legjobb példája annak, hogy a színház lehet olyan univerzális nyelv, amely szervesen beépíti magába a vizuális művészetek minden elemét. (MTI)

Ruttkai-emlékgyűrűt kapott Hegyi Barbara
A Vígszínház társulata 1987 óta minden évben Ruttkai Éva születésének évfordulója alkalmából emlékgyűrűt ad a társulat által arra érdemesre ítélt kollégának. Idén Hegyi Barbara színművész vehette át az elismerést csütörtökön. A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a hagyományoknak megfelelően a művésznő lánya, a díjat alapító Gábor Júlia adta át. (M. S.)

Újabb filmek az örökségi listán
Többek között Az ördögűző, az Airplane, Az elnök emberei és a Szombat esti láz című mozikkal, illetve John Huston sokáig betiltott dokumentumfilmjével és egy a hőskornak számító 1900-as évek elejéről származó művel bővült az amerikai filmes örökség listája, amelyet a washingtoni Kongresszusi Könyvtár kezel. A filmbarátok idén 2112 alkotást jelöltek, ebből szakemberek választották ki a 25 munkát. Ezzel immár 550 film kapott örökségi elismerést. (MTI)

Elhunyt Grant McCune
Hatvanhét éves korában elhunyt az Oscar-díjas Grant McCune, aki olyan filmeknek a speciális effektjeiért volt felelős, mint a Csillagok háborúja, a Star Trek: Űrszekerek, a Drágán add az életed! és a Golfőrültek. McCune a Csillagok háborúja 1977-es, Egy új remény című negyedik epizódjának speciális effektusaiért nyerte el az Oscar-díjat. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.