Röviden

MN
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nő a kínaiak áramétvágya
Több mint 14 százalékkal nőtt idén az áramfogyasztás Kínában, az év végéig várhatóan 4170 milliárd kilowattóra lesz a felhasználás. Tavaly csupán 6 százalékkal nőtt az áramigény Kínában. A következő öt évben Kína – egy hivatalos tanulmány szerint – 600 milliárd eurónak megfelelő összeget fektet az áramszektorba. Ennek fele az áramtermelésbe, másik fele várhatóan az ellátási hálózatokba áramlik. (MTI)

Összekapcsolt hivatalok
Összesen 2,7 milliárd forintos uniós forrásból megvalósított informatikai rendszer is segíti az agrártámogatások kiosztását a kölcsönös megfeleltetési rendszer működtetésével.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2,7 milliárd forintot nyert az Elektronikus kormányzat operatív program részében a két intézményt összekapcsoló hatékony informatikai struktúra kialakítására. Az uniós elvárásoknak megfelelő rendszer 2011. január 1-jétől alkalmas az összes, kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatos feladat elvégzésére. (MTI)

Nem lesz orosz pénz a Malévban
Január közepén-végén megegyezés születhet az oroszokkal a Malév sorsáról; a légitársaság iránt két komoly befektető is érdeklődik – mondta el a tegnapi Napi Gazdaságban Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter azt is hozzátette, hogy a továbbiakban nem lesz orosz tulajdon a magyar légitársaságban. (MN)

Kétszázmilliós kár az Aerovivánál
Legalább kétszázmillió forint a csődbe ment Aeroviva utazási iroda ügyfeleinek kára, de ez a szám könnyen magasabbra szökhet. Az iroda biztosítójához két nap alatt több mint ezren fordultak mintegy 400 kárbejelentéssel. Az iroda külföldön lévő utasaitól eddig nem érkezett hozzájuk segélykérelem, amiből azt lehet valószínűsíteni, hogy az oda- és visszaútjukat, illetve a külföldi szállásuk díját rendezte az Aeroviva. A Népszabadság értesülése szerint az ügyben a rendőrség is nyomoz. (MTI)

Visszavonta az S&P a MÁV osztályzatait
Visszavonta a MÁV eddigi mélyen spekulatív cégadósi osztályzatait a Standard & Poor’s, és elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy nem láthatók a magyar vasúttársasággal kapcsolatos jövőbeni kormányzati stratégiai tervek. A hitelminősítő szerint a MÁV-nak nemrégiben nyújtott kormányzati költség juttatások és hitelgaranciák kedvező fejlemények, ám csak átmeneti megoldásokat jelentenek a MÁV refinanszírozási igényeire, és a cég pénzügyi stabilitását célzó hosszú távú megoldás kidolgozása még várat magára. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.