Schiffer András a parlamenti rekorder

Schiffer András LMP-frakcióvezető beszélt a legtöbbet a parlament őszi ülésszakán, a második helyet párttársa, Vágó Gábor szerezte meg, míg a harmadik helyen jobbikos politikus van. Orbán Viktor huszonkétszer kért szót, több mint hat és fél órát beszélt.

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új parlamenti pártok képviselői voltak az idén a legaktívabbak a parlamentben. Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András beszélt a legtöbbet ebben a ciklusban: 190 alkalommal szólalt fel a parlamentben, és 15 órát beszélt. Őt párttársa, Vágó Gábor követi 174 felszólalással és 7 óra 53 perces eredménnyel. A felszólalások számában lemaradt, de időben megelőzi Vágót a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, ő 166-szor kapott szót, viszont több mint 14 és fél órát beszélt a Házban. A jobbikos Volner János alig marad el mögötte, 138 felszólalása alatt 11 óra 43 percet szónokolt.
Az új parlamenti ciklusban Orbán Viktor miniszterelnök 22 alkalommal szólalt fel 6 óra 35 percben. A frakcióvezetők közül Lázár János 33 felszólalásában közel 4 órára vette igénybe a képviselők figyelmét, Vona Gábor (Jobbik) 2 óra 53 percet beszélt és 23-szor szólalt fel. Harrach Péter (KDNP) 31-szer, összesen 2 óra 13 percben, Mesterházy Attila (MSZP) 19 felszólalása alatt összesen két órán át beszélt.
A legrövidebb felszólalás – egy másodperccel – Meggyes Tamás (Fidesz) nevéhez fűződik, aki igennel válaszolt egy ügyrendben elhangzott kérdésre. 24 képviselő viszont egyáltalán nem szólalt fel a Házban, köztük van például Vitányi Iván (MSZP), Illés Zoltán (Fidesz) és Demeter Ervin (Fidesz).

Két jobbikost adtak ki. Harmincnyolc ügyről tárgyalt tizenhárom ülésen az Országgyűlés mentelmi bizottsága az elmúlt ciklusban, a Ház két képviselő mentelmi jogát függesztette fel. Először június 14-én, a jobbikos Samu Tamás Gergő esetében döntöttek a mentelmi jog felfüggesztéséről közvádas ügyben, mert az ügyészség szerint több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre 2008. március 15-én. Döntöttek a szintén jobbikos Novák Előd mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Ellene azért indult eljárás, mert a 2006. őszi rendőri fellépések kapcsán ávósnak nevezett egy rendőrtisztet, aki ezután becsületsértésért feljelentette őt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.