Schmitt Pál mindent aláírt

Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap 16 törvényt írt alá, köztük a Magyar Közlönyben várhatóan ma megjelenő médiatörvényt is.

Munkatársainktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Államfő jóváhagyta:

A 2011. évi költségvetéséről szóló törvényt
A médiatörvényt
A nyugdíj-biztosítási tárgyú törvényeket
Az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú törvények módosítását
A közlekedési tárgyú törvények módosítását
Az egészségügyi tárgyú törvények módosítását
A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását
A sportról szóló törvény módosítását
A társasházakról szóló törvény módosítását
A sztrájkról szóló törvény módosítását
Az egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosítását
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény, valamint egyes törvények ezzel összefüggő módosítását
Az energetikai témájú törvények módosítását
A Bethlen Gábor Alapról szóló törvényt
A bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvény módosítását


A szocialisták erre reagálva bejelentették, hogy kérik az Alkotmánybíróságtól a jogszabály soron kívüli felülvizsgálatát. Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke mindeközben támogatásáról biztosította az Orbán-kormányt, a sajtót érintő szabályozás kapcsán pedig kiemelte: „a médiatörvényről folytatott vita nem alapulhat politikai indíttatású félreértelmezéseken, hanem a szöveg pontos ismeretén”. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes levélben közölte az Európai Bizottság alelnökével, hogy az angol fordítás egy héten belül elkészül, és azt a bizottság rendelkezésére bocsátja.
A közlöny tegnap megjelent két számában kihirdették többek között a jövő évi költségvetésről szóló törvényt is. Eszerint a büdzsé hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz. A törvény rögzíti azt is: a költségvetés bevétele 13 151 milliárd forint, kiadása 13 838 milliárd forint. A kormányzás eddigi fél éve alatt hozott törvényeknek köszönhetően számos, a mindennapjainkat meghatározó jogszabály lép életbe január 1-jétől. Egykulcsos, 16 százalékos adórendszert vezetnek be, a lakosság kétharmada számára nem változik a gáz ára, átalakul a nyugdíjrendszer, és változások lesznek a családtámogatásban és a közfoglalkoztatásban is.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.