Sok kis cég hagyhat fel a feketézéssel

A kisebb vállalkozások nyerték a legnagyobbat a társasági adó idei csökkentésén. A tehermérsékléssel ugyanakkor az állam sem jár rosszul: az enyhítés miatt jövőre akár több ezer, korábban feketézésből élő cég térhet vissza a legális szférába. A jó útra lépő vállalkozásoktól tízmilliárdos adóbefizetést remélhet a közkassza.

Jakubász Tamás
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron jelentősen csökkentette a kormány a hazai vállalkozások közterheit. Míg korábban a cégeknek 19 százalékos társasági adót kellett leróniuk, addig a kabinet évközi döntése nyomán ötszázmillió forintos adóalapig csupán tíz százalék közterhet kérnek a vállalkozásoktól. Idén a második fél évben élhettek a társaságok e szabállyal, ám jövőre már mind a tizenkét hónapban alkalmazandó a rendelkezés.
A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a passzus bevezetésével a honi mikro-, kis- és közepes vállalkozások jártak a legjobban: túlnyomó többségüknek mindössze tíz százalék adót kell lerónia. Az enyhítés – tette hozzá a tárca – a nagyobb cégeken is segít: ötszázmillióig tőlük is tíz százalékot von el az állam, s csak adóalapjuk ötszázmilliót meghaladó részére kell felszámítaniuk a 19 százalékos kulcsot.
Az adóhatóság adatai azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban nagyjából 360 ezer vállalkozás készített adóbevallást, s közülük 260 ezer cég kisebb-nagyobb közterhet be is fizetett. Az utóbbi években tehát nagyjából százezer társaság adott számot veszteségről vagy bevallásában azt tüntette fel: bevételei éppen csak fedezték kiadásait. Pontosan ezen a statisztikai adaton változtathat az idei esztendő közepén bevezetett alacsony adó. A tárcánál már a jogszabály elfogadásakor is úgy vélekedtek, hogy a kisebb közteher mellett kevesebben vállalják majd az adóelkerülés kockázatát, vagyis egyre több vállalkozás vallja be valós bevételét, és rója is le a megfelelő mértékű adót. A minisztérium számszerűsítette várakozásait. Ezek szerint a társasági adó mérséklése húsz-harmincezerrel emelheti a legálisan működő és közterhet fizető cégek számát. A feketegazdaságot elhagyó társaságok pedig komoly summával növelhetik az állam bevételeit: az előttünk álló esztendőben akár ötvenmilliárd forint is érkezhet a közkasszába a jó útra tért vállalkozásoktól. A feketegazdaság visszaszorulását csak fokozhatja, hogy 2013. január elsején eltűnik az ötszázmilliós határ, vagyis attól az időponttól kezdve az itthon működő cégek mindegyikétől tízszázalékos társasági adót követel majd az állam. A szakminisztérium abban is bízik, hogy a közteher mérséklése javít hazánk nemzetközi versenyképességén. Az alacsony társasági adóval Magyarország a térség egyik legkisebb közterheket szedő államává vált – hangoztatja a tárca –, ami azon túl, hogy jó alapot ad a munkahelyek számának emelkedéséhez, a nemzetközi tőke számára is csábító lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.