Sosem látot szinten a közműadósság

Hírösszefoglaló
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat év alatt jóformán megduplázódott a lakossági közműtartozások összértéke, miközben a közműhátralékosok száma több mint egymillióra nőtt – írta tegnapi számában a Népszabadság. A cikkből – amely az Esély című társadalompolitikai folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányon alapszik – kiderül: a lakossági eladósodottság mértéke jelentősen nőtt. Míg hat évvel ezelőtt az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatóknak összesen 596 ezer ember tartozott kisebb vagy nagyobb összeggel, addig tavaly már 1,1 millió polgár maradt el számláinak befizetésével.
Az áramcégek – 2009. június 30-án – majdnem ötmillió fogyasztót láttak el energiával, ám az érintettek több mint 11 százaléka, 555 ezer fő nem fizette be időben a csekkeket. A hátralékok átlagos összege 32 ezer forint volt. Beszédes adat, hogy a félmilliónál is több késlekedő fogyasztó 24 százalékától negyed éve, fél éve hiába várta a szolgáltató az áram ellenértékét. Nem számoltak be sokkal jobb adatokról a gázcégek sem. Eszerint – másfél évvel ezelőtt – 3,3 millióan vételeztek gázt, ám 14 százalékuk, több mint 450 ezer fogyasztó nem fizetett időben a szolgáltatásért. Az egy főre jutó tartozás összege megközelítette a 34 ezer forintot, s a hátralékosok negyede egy évnél régebb óta tartozott szolgáltatójának. Mindeközben a távhővel fűtő fogyasztók 23 százaléka rendelkezett határidőn túli tartozással. Az egy főre számított elmaradás az összes energiaszolgáltató közül itt volt a legmagasabb, pontosan 88 503 forint. A cikkben idézett tanulmány megmagyarázza, miért a távhővel fűtő fogyasztók közül kerültek ki a leghosszabb ideje tartozó hátralékosok. Az áram és a gáz esetében három hónapnyi nem fizetés után kikapcsolják a szolgáltatást, ám ezt a szankciót a távhőtársaságok nem alkalmazhatják. Ráadásul a rossz minőségű lakásokban a szigetelés is silány, így könnyen hatalmasra duzzadhat a fűtésszámlán olvasható összeg.
A 2003-as adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy jelentősen emelkedett a rezsiszámláikat kifizetni képtelen családok száma. Az áramhátralékosok 66 százalékkal vannak többen, mint hat éve, a gázszámlával tartozók száma pedig közel a hétszeresére ugrott. Az óriási növekedést – a cikkben idézett tanulmány szerint – a gáz árának emelkedése, egészen pontosan megháromszorozódása indokolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.