Szenteste a párizsi repülőtéren

Körülbelül kétszáz ember kényszerült a rossz idő miatt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren tölteni a szentestét. Az ünnep idejére visszatérő tél Európa-szerte fennakadásokat okozott a földi  és légi közlekedésben egyaránt. Oroszországban százezernél is többen maradtak áram nélkül az ónos eső miatt. Hazánkban tegnap késtek a vonatok, az utakat munkagépek százai takarították.

Nagy Áron
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai hóátfúvások. Fél-, egyórás késéssel közlekedtek tegnap este a havazás miatt a vonatok a Budapest–Esztergom vonalon – közölte a Mávinform. A menetrendet az észak-magyarországi járatok sem tudták tartani. Lapzártakor csaknem félezer hómunkás vett részt a váltók és a vasúti pálya tisztításában. A közutakat is jelentős erőkkel, körülbelül 250 géppel takarították tegnap. A hóátfúvás miatt átmenetileg lezárták a Bajót és Bajna közötti utat, ahol még a hókotró is elakadt, és szombat éjjel több autót hómaróval kellett kiszabadítani – derült ki a Magyar Közút tájékoztatásából. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. arról számolt be, hogy a nappali műszakban 80 szóró munkagéppel folyamatosan dolgoztak Budapest útjain, valamint 537 hómunkással a járdák, lépcsők és gyalogátkelőhelyek megtisztítását végezték. A közterület-fenntartók munkáját nehezítette az erős szél, mivel a már megtisztított utakra visszahordta a havat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma estig 2–12, de helyenként akár 15 centiméternyi hó is eshet.


Karácsonyra visszatért a tél, s jelentős fennakadásokat okozott Párizs légi közlekedésében. Pénteken a francia főváros Charles de Gaulle repülőterén több száz járatot kellett törölni az erős havazás miatt. Noha a csütörtök éjszakát a terminálokban tölteni kényszerült körülbelül kétezer ember zöme 24-én továbbutazhatott, legalább kétszázan szentestére is a légikikötőben ragadtak. Az AFP tudósítása szerint a reptéren veszteglőknek tábori ágyakon kellett meghúzniuk magukat; a Charles de Gaulle vezetői ajándékokkal igyekeztek kedveskedni a pórul járt utazóknak, egy katolikus pap pedig a helyszínen celebrált ünnepi szentmisét. A szombati fokozatos javulás után tegnapra nagyjából helyreállt a rend, csak elvétve törölték a járatokat. A londoni Heathrow is zavartalanul működik, mióta december 21-én végre sikerült újranyitni az egyik, korábban lefagyott kifutópályát. A legforgalmasabb brit repülőtér üzemeltetője, a BAA ugyanakkor honlapján jelezte tegnap, hogy az Egyesült Államok keleti partja mentén tomboló viharok miatt egyes Észak-Amerikába tartó járatokat törölhetnek. Ez tegnap este meg is történt, a légitársaságok az északkeleti légi folyosó mentén közlekedő több száz gépet nem indítottak el, a korlátozások New York repülőtereit érintik. Washingtonban tizenöt centiméteres havat jósoltak, a város közlekedési hatóságai óvintézkedésként előre sózzák az utakat és további kétszáz sószórót, hóekéket irányítottak a körzetbe. A déli államokban a ritka fehér karácsonyt rengeteg közúti baleset kísérte. A Budapest Airport Zrt. is figyelmeztetett, hogy – bár alapvetően normál téli üzem van Ferihegyen – saját érdekében mindenki egyeztessen a légitársaságával elindulás előtt.
Németország északi részén pénteken leállt a vasúti közlekedés, mivel hajnalra több szakaszon elfagytak a felső vezetékek. A szakembereknek csak többórás megfeszített munkával sikerült elkerülniük a közlekedési káosz kialakulását – derült ki a német lapok híradásaiból. Karácsony első és második napján azonban már komolyabb fennakadás nélkül közlekedhettek a vonatok és az autók is.
Egyes mellékutak kivételével az egész alpesi régióban jól járhatók az utak. Mint az eddigiekből kitűnik, az ünnepi havazás sokaknak okozhatott meglepetést, de keveseknek akkorát, mint a vallonoknak és flamandoknak. Belgiumban ugyanis 46 év után először volt idén fehér karácsony. Meg is lett az ára: a hirtelen lehullott hó tömege alatt Diepenbeekben szombaton összedőlt egy templom. A hét végére azonban Oroszországban alakult ki a legsúlyosabb helyzet. Ott több mint százezer ember maradt áram nélkül Moszkva környékén, mivel a szombat dél óta hulló ónos esőtől eljegesedtek és leszakadtak a vezetékek. Emiatt átmenetileg bezárt a domogyedovói repülőtér, s az orosz fővárosban akadozik a troli-, valamint a villamosforgalom. A jégtakaró okozta közlekedési balesetekben több ember életét vesztette – közölte az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.