Szétszórták a bankmentő amerikai pénzt

Csőd szélén álló bankok és rengeteg külföldi pénzintézet is részesült az amerikai bankmentő csomag dollármilliárdjaiból, derül ki az Egyesült Államok központi bankjának adataiból.

Szabó Anna
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvezményezettek között szerepel több európai, kanadai és koreai nagybank is, amelyek a kifejezetten alacsony, kétszázalékos kamat fejében juthattak az amerikai adófizetők pénzéből létrehozott alap forrásaihoz. A Financial Times szerint a hitelkeret több mint fele nem is amerikai bankokhoz vándorolt. Mindez megkérdőjelezi a szövetségi mentőöv hatékonyságát, annál is inkább, mert egyre több az olyan pénzintézet, amely annak ellenére ment csődbe, hogy tetemes közpénzt vett igénybe. A mentőcsomagot azzal a céllal hozták létre, hogy egészséges bankokat segítsen feltőkésíteni, ne pedig az amúgy is rossz követelésekkel terhelt bankoknak juttasson a szövetségi forrásokból. A Wall Street Journal szerint a 7760 amerikai bank közül több mint 800 van válságos állapotban, és már száz olyan pénzintézet áll a csőd szélén, amelynek mentőövet dobtak.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.