Temetőtolvajok Somogyban

Annak ellenére, hogy egy 1999-ben hozott törvény kötelezővé teszi az önkormányzatok számára a temetkezési helyek körülkerítését és azok őrzését, a temetőtulajdonos településeknek nincs miből fedezni a költségeket. Somogy három falusi temetőjéből a karácsonyi ünnepnapok előtti hetekben több mint száz kővázát, kőszobrot emeltek el ismeretlen tettesek, és mint megtudtuk, a temetőfosztogatások országszerte megszaporodtak.

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A homokkőből készült Szűz Mária- és angyalszobrokat is ellopták a Marcali közeli Somogyzsitfa temetőjéből, a csákányi sírkertben tizenhat, a szőkedencsiben hatvan nyughelyet rongáltak meg ismeretlen tettesek. A temetőtulajdonos önkormányzatok vezetői szerint a sírkertfosztogatások a karácsonyi ünnepnapok előtt váltak gyakoribbá, és az ellopott kőszobrok, vázák súlyából ítélve úgy vélik: a tolvajok nem személygépkocsival szállították el azokat.
Hozzátartozói bejelentések alapján derült fény a Marcali környéki településeken történt lopásokra, akárcsak korábban a Tapsonyban, Niklán és Böhönyén. Somogyzsitfa, Csákány és Szőkedencs polgármestere együttesen százezer forint jutalmat ajánlott fel a temetőtolvajok nyomravezetőjének, és természetesen a rendőrségi feljelentés sem maradt el. A fejpénz ígérete egyébként a Dráva közeli Istvándi községben már eredményhez vezetett. Ennek köszönhetően került visz- sza a helyére a falu templomának ellopott kerítése.
– A megye egészére jellemzők, de az utóbbi időben országos méreteket öltenek a temetőlopások. A néhány tízezer forintot érő alumínium- vagy bronzszoborért a MÉH öt-hat ezer forintot ad, miközben a barbár módon megrongált sírhelyben akár százezer forintnál is nagyobb kár keletkezik – nyilatkozta lapunknak Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. A megye temetőinek üzemeltetőjeként kifejtette: a sírkertek élő- sövénnyel, tégla- vagy drótkerítéssel történő védelmét a temetőkről szóló 43/1999. évi törvény egyértelműen előírja az önkormányzatok számára, csakhogy azok többségének költségvetési fedezet híján nincs miből teljesíteni e kötelezettségüknek.
– A kisebb értékre elkövetett lopásért kiszabható a büntetés, de talán ennél is súlyosabbnak tekinthető a temetői kegyeletsértés, ami büntetlen marad, pedig az elhunyt hozzátartozóinak ez utóbbi okozza a legnagyobb fájdalmat – állítja a Somogy Temetkezési Kft. vezetője. Azt azonban Puskás Béla sem tudja, hova kerülnek a temetői síremlékekről barbár módon leemelt szobrok, vázák. A fémkereskedők sem gyanítják, hogy honnan származnak az általuk átvett bronzból és rézből készült sírdíszítő kellékek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.