Tömbarany már részletre is vásárolható

Hírösszefoglaló
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arany ékszer helyett aranytömböt érdemes venni a hosszú távra tervező befektetőknek, ugyanis az előbbi értékét kifejezetten a divat határozza meg, ráadásul utóbbi beszerzésére immár „részletekben” is mód nyílik. Van olyan kereskedő ugyanis, aki az „unciánkénti” vásárlásra meghatározott futamidő alatt kisebb összegű befizetésekkel kínál lehetőséget.
A befektetési célú nemesfém – miként minden nemesfémből készült ékszer, díszmű és egyéb tárgy – kereskedelme engedélyhez kötött. Ezt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága adja ki – tájékoztatta a távirati irodát Teleszky János, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti, valamint nemesfémvizsgáló és hitelesítő hatósági feladatokkal megbízott igazgatóhelyettese. Mint közölte: jelenleg 2593 engedélyes van, s 80-85 százalékuk aktív. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szóvivője az MTI kérdésére elmondta, az aranykereskedelem nem tartozik a tőkepiaci, illetve a befektetési és az árutőzsdei vállalkozásokról szóló törvények hatálya alá. Ennek ellenére a felügyelet figyelemmel kíséri a befektetési célú arannyal folyó kereskedést, mert ha meghatároznak futamidőt, értéknövelt visszavásárlási garanciát vagy bármilyen hozamot, az – engedély hiányában – jogosulatlan pénzügyi tevékenységet jelent. A felügyelet is részt vett néhány vizsgálatban, amikor azt ellenőrizte, hogy egyes konstrukcióknál felmerülhetett-e például áruvásárlási hitel nyújtása, de a vizsgált esetekben ilyen megállapítást nem tett. A magyar aranypiac nagysága – becslések szerint –
20-25 milliárd forint, amelyből 5 milliárd körül van a befektetési célú arany forgalma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.