Új közlekedési szabályok

Hétvégén, az új esztendővel lépnek hatályba a módosított közlekedési törvények, a szabálytalankodók szigorúbb bírságokra számíthatnak, s ha nem fizetik meg azokat, a hatóságok kivonhatják járműveiket a forgalomból. Hazánk autópályáinak, illetve autóútjainak többségén nem előzhetnek majd nappal a kamionok, a vezetői tanfolyamokra jelentkezők az interneten is elsajátíthatják majd az elméleti képzés tananyagát.

Csibra Tibor
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januártól érvényes új szabályok szerint a kerékpárosoknak továbbra is kötelező lesz jobbra tartaniuk, de már nem kell szorosan az útpadka mellett közlekedniük. A KRESZ egyetlen ponton változott, 7,5 tonnánál nehezebb teherkocsik nem előzhetnek az autópályákon és az autóutakon reggel hattól este tíz óráig. Kivételt jelentenek az M1-es és M3-as sztrádák azon szakaszai, ahol kapaszkodósáv segíti a nehéz járművek haladását. Az intézkedés megszünteti azt a veszélyforrást, amelyet az egymást szinte azonos sebességgel kikerülő teherkocsik miatt feltorlódó forgalom jelentett eddig – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A kamionok ezután nem haladhatnak összefüggő sorban sem, egymással akkora követési távolságot kell tartaniuk, hogy a járművek közé még egy hasonló szerelvény beférjen.
A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy kiemelt szabálysértéseknél – ilyen a biztonsági öv használatának elmulasztása, ittas vezetés, gyorshajtás és a tilos jelzésen áthaladás – az eljáró hatóság a bírságot a helyszíni ellenőrzéskor határozathozatal nélkül szabja ki, annak öszszege 10 és 300 ezer forint között változhat. A visszatartás jogintézményével megszűnik az itthon, illetve külföldön forgalomba állított járművek közötti különbség, a módosítással a hatóság a bírsággal tartozó tulajdonos járművét ideiglenesen kivonhatja a forgalomból. A műszaki vizsgaállomásokon kétórás időtartamra visszatarthatók lesznek a már ellenőrzött járművek, a hatóságok szakemberei ezalatt újra ellenőrizhetik a szemle jegyzőkönyveinek valódiságát. Az NFM szerint az intézkedéssel javulni fog a közúti közlekedésben részt vevő gépkocsik, motorok műszaki állapota, kevesebb lesz a visszaélés. A vezetői tanfolyamokra jelentkezők a jövőben az úgynevezett e-learning útján, az interneten is elsajátíthatják a képzés elméleti részét, de csak engedéllyel rendelkező iskolákon keresztül. A módosított törvény megtiltja a négy négyzetméternél nagyobb reklámhordozók kihelyezését a közutak közvetlen környezetében, illetve lakott területen kívül, ugyanakkor maradhatnak a benzinkutak cégjelzései, illetve azok a táblák, amelyek a közlekedés biztonságát szolgáló információkat tartalmaznak. Az új jogszabályok lehetővé teszik az autóbusz- és vonattársaságoknak, hogy járműveiken és a megállókban biztonsági kamerákkal felvételeket készítsenek, s ezeket szükség esetén átadják a nyomozó hatóságoknak, bíróságoknak. A módosított légügyi törvény alapján a rendőrség átveheti a légi közlekedés védelmének feladatait az olyan repülőtereken, amelyeknek üzemeltetői vétenek a hazai és európai uniós szabályok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.