Új szabályok sora lép életbe holnap

A kormányzás eddigi fél éve alatt hozott törvényeknek köszönhetően számos, a mindennapjainkat meghatározó törvény lép életbe. Január 1-jétől 16 százalékos egykulcsos adórendszert vezetnek be, a lakosság kétharmada számára nem változik a gáz ára, átalakul a nyugdíjrendszer, s változások lesznek a családtámogatásban és a közfoglalkoztatásban is. Schmitt Pál államfő tegnap aláírta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt is.

Török László
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011. évi költségvetésről szóló törvény szerint a büdzsé hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz. A törvény rögzíti: a költségvetés bevétele 13 151 milliárd forint, kiadása 13 838 milliárd forint.

Egykulcsos szja
Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó-rendszer lép életbe az új évvel. A gyermeket nevelőknek emellett nagy segítség a családi adórendszer bevezetése. Az egygyermekes szülők 58 százalékától, a két gyermeket nevelők 68 százalékától, míg a háromgyermekesek 98 százalékától nem kér személyi jövedelemadót az állam. A családi adóalap-kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és két eltartott esetén 62 500 forint, három és minden további eltartott esetén 206 250 forint. A gyermekvállalás további ösztönzésére a kormány kettőről három évre emelte a gyes időtartamát a szociális és családügyi törvények módosításával. A gyes mellett heti 30 órában részmunkaidőben is dolgozhatnak a nők. Ez a munkaadóknak is érdeke lehet, hiszen az eddigi 27 százalékos tb-járulék helyett mindössze 20 százalékos járulékot kell fizetniük, ha részmunkaidőben nőket foglalkoztatnak.

Csökkentették a társasági adót
Az adóváltozásokhoz tartozik, hogy húszról tizenhat százalékra csökken a kamatadó. Emellett megszűnik három kis adó: a vállalkozók kommunális adója, az üdülőépület utáni idegenforgalmi adó és a vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás. A kormány adó- és járulékmentessé tette a háztartási munkát, az új szabályozás értelmében ilyen munka végzésére kizárólag természetes személy foglalkoztathat háztartási alkalmazottat. A minimálbér jövő év elejétől havi 78 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig havi 94 ezer forint. Akinek a közszférában – ahol egyébként nem lesz béremelés – a minimálbér-emelés miatt csökkenne a jövedelme, az kompenzációt kap.

Szigorodó feltételek
Jövőre legalább harminc nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki 2012-ben bármilyen ellátásban szeretne részesülni. Az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják a saját lakókörnyezet rendbentartási kötelezettségét. Aki a lakókörnyezetét nem tartja rendben, az nem lesz jogosult ellátásra. Az önkormányzatokon kívül az egyházaknak, a civil szervezeteknek és a kisebbségi önkormányzatoknak is lehetőségük lesz pályázni a közfoglalkoztatás keretében.

Kedvezőbb nyugdíjszabályok
Január 1-jétől az infláció fölött, 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A kormány és az Országgyűlés döntése, hogy 40 év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehet. Az öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult – az életkortól függetlenül – az a nő is, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik. A jogosultsági időbe beleszámít a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő legfeljebb 8 évig. Öt gyermek felnevelése esetén egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje. Megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása: megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság, és ezzel együtt a kormány megszünteti a magánnyugdíjpénztárakba történő átutalásokat.

Korlátozott gázáremelés
2011. január 1-je a korábbi évektől eltérően új lesz a tekintetben is, hogy a lakosság nagy részénél egyáltalán nem emelkedik a gáz ára, 1200 köbméteres fogyasztásig a kormány fenntartja az ármoratóriumot. Ez a fogyasztók 57 százalékát érinti. A fogyasztók 9 százalékánál (1200–1500 köbméter között) is csupán minimális, 0,7 százalékos növekedés várható. Ebbe a két kategóriába (tehát a fogyasztók összesen 66 százalékába) esik a nyugdíjasok és az átlagos lakást fenntartó magyar családok tetemes része. A többi (1500 köbméter fölötti) fogyasztó esetében sem éri el sehol az árnövekedés a két számjegyű mértéket.

Átalakuló közszféra
Az állam indoklás nélkül, a korábbi hat helyett két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a köztisztviselők munkaviszonyát. Január 1-jétől a főváros és megyei közigazgatási hivatalok jogutódjaként létrejönnek a kormányhivatalok, a kormány általános hatáskörű területi szervei. A hivatalok megalakulásával párhuzamosan az ország 29 pontján megkezdik működésüket a kormányablakok, amelyek az ügyfeleket segítik az állami hatóságokhoz tartozó ügykörökben. A kormányablakok célja, hogy az ügyfelek egyszerűen és gyorsan intézhessék ügyeiket. Azoknál a cégeknél, amelyek a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végeznek, csak az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás, ennek hiányában pedig az erről döntő munkaügyi bíróság határozata esetén lehet jogszerű sztrájkot tartani. A „jó erkölcsbe ütköző” tízmilliós végkielégítések miatt a közszférában, valamint a köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál maximalizálták a kifizethető végkielégítések mértékét.

Kettős állampolgárság
Magyarország megnyitja a lehetőséget a határon túli magyarok számára, hogy kettős állampolgárságot szerezzenek. Egyszerűsített honosítási eljárással akár három hónap alatt magyar állampolgárságot kaphat a kérelmező. Ehhez elegendő a magyar nyelv ismerete, s nem kell a magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni.

Tartalékos haderő
A kormány korrupcióellenes intézkedései részeként lép életbe, hogy az ügyészség hatáskörét növelte a kormány; a hivatali bűncselekmények felderítése érdekében az ügyészség számára lehetővé tette titkosszolgálati eszközök használatát is. Több mint kétezer fővel felállítják a tartalékos rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben esetleg bekövetkező katasztrófákra még nagyobb erőkkel, még hatékonyabban tudjanak reagálni. A honvédség tartalékereje január 1-jétől átveszi a katonai objektumok, laktanyák őrzés-védelmét.

Stop az offshore-nak
Jövő év május 31. után offshore cég nem működtethet patikát Magyarországon. Rendezték a patikai gyógyszerészi tulajdont is: 2014. január 1-ig 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonrészt kell elérni, a többségi, 50 plusz 1 százaléknyi részt pedig 2017. január 1-ig kell megszereznie a gyógyszerésznek a patikát működtető gazdasági társaságban.
Továbbiak a 17. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.