Újabb vád Timosenko ellen

A legfőbb ügyészség újabb vádponttal, egymillió hrivnya károkozással terhelte meg Julija Timosenko volt ukrán kormányfő bűnlajstromát, akit korábban a szén-dioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó pénzek szabálytalan felhasználásával vádoltak meg. A 125 ezer dollárnyi veszteség a kvóta eladásából befolyt 380 millió euró hrivnyára történő átváltása során keletkezett.

Székely Gergely
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanakkor a legfőbb ügyész azt sem tartja kizártnak, hogy Timosenkót már a közeli napokban mintegy 50 millió hrivnya károkozással is megvádolják. Viktor Psonka szerint ez a veszteség annak az ezer mentőautónak megvásárlásából keletkezett, amelyet a kormány az eredeti árnál lényegesen drágábban szerzett be. Elemzők szerint az újabb vádemelés már ma, a politikus újabb kihallgatása során megtörténhet.
A volt kormányfő, akit időközben a főügyészség gyanúsítottból vádlottá léptetett elő, s ezzel együtt a fővárosra korlátozott mozgásterét házi őrizetre cserélte, abszurdumnak nevezte az ellene felhozott vádakat, amelyeket szerinte a jelenlegi hatalom csupán azért kreált, hogy politikailag ellehetetlenítse, s megfossza őt a következő választásokon való indulás lehetőségétől. Ebben egyébként az ukrán politológusok többsége is egyetért Timosenkóval. Viktor Nebozsenko szociológus úgy véli, hogy a politikus meghurcolásával a hatalom Timosenko külföldre történő menekülését szeretné kieszközölni. Ezzel ugyanis Janukovics államfő nem csupán legveszélyesebb ellenfelétől szabadulna meg, hanem a sajtónak is lehetővé tenné, hogy Timosenko nevét összemossák az Egyesült Államokban bebörtönzött Pavlo Lazarenkóéval. A volt miniszterelnök ugyanis azt követően távozott az országból, miután megromlott a viszonya az akkori államfővel, Leonyid Kucsmával.
A narancsos kormány belügyminiszterét, Jurij Lucenkót viszont, akit a múlt héten a főügyészég 360 ezer hrivnya elherdálásával vádolt meg, tegnap kora délután már őrizetbe is vették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.