Újra drágulhat a benzin

Munkatársunktól
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedhet az üzemanyagok ára az év utolsó hetében a Portfolio.hu szerint. A Mol azért dönthet a benzin és a gázolaj tarifájának változtatásáról, mert a forintban mért világpiaci jegyzésárak az elmúlt napokban körülbelül 2 százalékkal nőttek.
Ez az eredmény két tényezőnek köszönhető. A múlt heti záróértékéhez képest csütörtök estig 0,7 százalékkal drágult a 95-ös benzin, s a gázolaj 0,6 százalékkal ért többet dollárban kifejezve. A magyar fizetőeszköz ugyanakkor gyengült a dollárral szemben. A gazdasági hírportál azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai olajcég az utóbbi időben kevésbé kiszámítható döntéseket hoz e téren. Mint arra emlékezhetnek az autósok, múlt héten 2 forinttal csökkent a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára, miközben a gázolaj ára nem változott. Ezzel a benzin átlagára 355-356 forintra mérséklődött, a gázolajé pedig 345 forint maradt.
Sokatmondó, hogy a Holtankoljak.hu adatai alapján 2009 decemberének közepén, a 95-ös országos átlagára 294 forint, miközben a dízelé 274 forint volt. 2010-ben összességében 42 forinttal drágult a benzin, a gázolaj esetében ez a szám viszont 49 forint. Ehhez képest tavaly jóval nagyobb mértékben nőtt az üzemanyagok ára, legalábbis ami a 95-öst illeti: ez tizenkét hónap alatt 74 forinttal lett drágább, a gázolaj 43 forinttal került többe 2009 elejéhez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.