Újra kinyitott a beázott tudásközpont

Bóka Máté Ciprián
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra fogad látogatókat a több könyvtárat is magában foglaló pécsi tudásközpont. Az Európa kulturális fővárosa részeként felhúzott és idén ősszel átadott létesítményt egy műszaki hiba miatt kellett ideiglenesen bezárni a múlt héten; előbb a két hatalmas üvegtábla esett le az épület homlokzatáról, majd a kölcsönzőpult ázott be. Ezt követően a létesítményt üzemeltető cég vezetője, Morvai Lehel beadta a lemondását.
A közel tizenháromezer négyzetméteres tudásközpontot 5,5 milliárd forintból építették fel, a projektnek a Baranya megyei önkormányzat volt a gazdája, és az épületben a Pécsi Tudományegyetem központi könyvtára mellett a közös fenntartású Csorba Győző városi és megyei bibliotéka, illetve több szakkönyvtár is helyet kapott.
Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke szerint nincs összefüggésben a vezető távozása az elmúlt napok történéseivel, a lemondás pontos okát azonban nem tudta megmondani. Az üzemeltető cég mindkét műszaki probléma kapcsán vizsgálatot indított. Horváth Zoltán hangsúlyozta: Morvai távozása nem okoz fennakadást az üzemeltetésben. Utódlásáról az önkormányzatnak márciusig kell gondoskodnia.
Korábbi híresztelések szerint a cégvezető azért távozott, mert a társaságnak a városi önkormányzat még nem utalta át a működtetési hozzájárulását, valamint a pécsi könyvtár költöztetésére fordított pénzt, összesen 55 millió forintot.
Az alelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: még valóban nem történt utalás, de a pénzről már tárgyalt a pécsi városvezetéssel. Csizi Péter, Pécs alpolgármestere lapunknak megerősítette, hogy Pécs önkormányzata januárban utalja át a hiányzó összeget a tudásközpontnak. Morvai Lehel megkeresésünkre lapzártánkig nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.