Ünnepelhetnek az ausztrálok

Hivatalosan is a Wild Oats XI. nyerte a 66. Sydney–Hobart vitorlásversenyt, miután az ötfős nemzetközi zsűri tegnap elutasította a kedden elsőként befutó szupermaxi elleni óvást. Az ausztrál hajó hat év alatt ötödik alkalommal nyerte a hagyományos viadalt.<br />

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepelheti győzelmét végre a Wild Oats XI. tizenkilenc tagú legénysége, miután a nemzetközi zsűri tegnap úgy döntött, elutasítja az óvást, és hivatalosan is a 33 méteres szupermaxit nyilvánítja a 66. Sydney–Hobart győztesének – közölte a Racing-1.com internetes lap. A világ egyik legkeményebb vitorlásviadalaként ismert versenyt kedden 2 nap, 7 óra, 37 perc és 20 másodperccel nyerte az ausztrál kedvenc. Célba érése után azonban egyik ellenfele panaszt tett ellene azzal, hogy a hajó legénysége megsértette a szabályzatot, mert az Ausztrália és Tasmania közötti Bass-szorosnál nem jelentette rádión a pozícióját, ami pedig biztonsági okokból kötelező. Így kétségessé vált, hogy a 628 mérföldes (1163 kilométeres) Új-Dél-Wales és Tasmania közötti távot elsőként befutó hajó hivatalosan is a verseny győztese lesz-e. Az öttagú zsűri tegnap megvizsgálta, majd elutasította a panaszt. Megállapította, hogy a Wild Oats a szorosnál megpróbált rádión kapcsolatba lépni a hobarti központtal, de nem sikerült, ezért telefonon hívta a versenyigazgatót. Ő közölte, hogy csak akkor versenyezhetnek, ha a rádiókapcsolat működik, ezért leálltak. Húsz perccel később megjavították a rádiós összeköttetést, és azután folytatták a versenyt, hogy erre engedélyt kaptak.
A Wild Oats hat év alatt idén ötödik alkalommal nyerte a Sydney–Hobartot, 2005-ben egy nap, 18 óra, 40 perc és 10 másodperces idővel rekordot állított fel. A hajó legénysége tegnaptól a január 2-án kezdődő Pittwatter és Coffs Harbour közötti versenyre készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.