Ünnepi kereskedés

A szabadságolások nyomták rá bélyegüket a budapesti tőzsde kereskedésére tegnap. A forgalom csupán ötöde-hatoda volt az átlagos évközi adásvételnek, és csak a Mol papírjai körül volt tapasztalható némi izgalom a horvátországi fejlemények miatt. A forint valamelyest gyengült.

Munkatársunktól
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 6,34 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 21 453,60 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 5 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények vegyesen mozogtak az előző napi záráshoz képest. Egyetlen említésre méltó vállalati hír látott napvilágot a szerdai kereskedés folyamán, amely szerint a Mol beadvánnyal fordult a horvát versenyhivatalhoz, amelyben az INA-részvények december 14–20. közötti időszakban történt vásárlásainak kivizsgálását kezdeményezte. A társaság közleménye szerint a Mol arra volt kíváncsi, hogy a vásárlásokkal a horvátországi versenytörvények értelmében létrejött-e összehangolt magatartásra vonatkozó tiltott megállapodás. A Molhoz kapcsolódik az a hír is, hogy Mosonyi György, a cég vezérigazgatója és igazgatóságának tagja 3000 Mol-részvényt értékesített darabonként 20 539 forint átlagárfolyamon.
Nyári Zsolt, a KBC Secutities üzletkötője az MTI kérdésére elmondta, hogy nyugodt mederben zajlott tegnap a kereskedés, apátia, kiábrándultság, év végi hangulat volt jellemző a piacra. A befektetők az új évre várnak – tette hozzá. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője értékelésében úgy fogalmazott, lanyha kereskedés volt enyhén lecsorgó árak mellett. Oroszországon kívül egyedül a budapesti tőzsde zárt mínuszban. A BUX index egész nap 80 pontos sávon belül mozgott, egyedül a Mol-papírok iránt volt vételi érdeklődés, és ez meg is látszott az árfolyamán. Az 5 milliárd forintos napi forgalom a szokásos ötöde-hatoda. Január első felében lehet nagyobb mozgás a piacon, s az árfolyammozgások iránya attól függ majd, nyerünk-e a beinduló tőkeallokációkkal – jelezte az üzletkötő.
Enyhén gyengült a forint a legfontosabb külföldi valutákkal szemben a bankközi devizapiacon szerdán. Egy euró 279,65 forintot ért délután a kora reggeli 279,18 és a kedd délutáni 278,93 után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.