Utazások Tündérország szívében

Lukács Csaba
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pataki János évek óta járja a Kárpát-medencét, hogy különleges útikönyveivel, fényképes albumaival bemutassa azokat a tájakat, ahol magyarok élnek. Tizenöt kötetesre tervezett Kárpáti képek útikönyvsorozata kapcsán az ötödik kötet megjelenésének küszöbén vagyunk, mintegy járulékos eredményként megjelentetett egy receptkönyvet Székelyföld ízei címmel, és több fotóalbumot is.
A könyvek feszegetik a műfaji határokat: az útikönyv nemcsak útikönyv, hanem fotóalbum is: Erdély főbb látnivalóiról természeti, történelmi, kulturális kincseiről regél. A régi képeslapok és metszetek, a szerző egyedülálló fotói mellett bőséges szöveges leírást is találunk a bemutatott látnivalókról.
A virtuális utazás során délen, Aradnál lépünk be a magyarlakta területekre, és leutazunk egészen a Kazán-szorosig. Az út vége Máramaros, majd Nagyváradnál kilépünk a Partiumból.
A szerző így vall a munkájáról: „Bármit kerestünk eddig az életben, itt biztosan megtaláljuk, s mindig megnyugszik a lelkünk. Különös felelősséggel kell viseltetnünk az erdélyi emberek iránt, akik a legszörnyűbb időkben is helytálltak, megőrizve a magyar kultúrát és hagyományokat.”
(Pataki János: Erdély – Tündérország képekben régen és ma. Székelyfő Kiadó, 2010. Ára: 6800 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.