Válsággal a cseh orvosokért

Munkatársunktól
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh kormány nem riadna vissza attól sem, hogy válsághelyzetet hirdessen ki azért, hogy visszatartsa azokat a külföldön állást kereső orvosokat, akik az alacsony hazai bérek miatt hagynák el az országot, jelentette ki a cseh egészségügyi miniszter. Leos Heger szavait az indokolja, hogy a hónap végéig Csehország-szerte négyezer orvos – a kórházakban dolgozók negyede – mondott fel.
Heger leszögezte: ha valamelyik térségben nagyszámú orvos hagyja el a kórházakat, és veszélybe kerül a lakosság egészségügyi ellátása, megpróbálja meggyőzni a régió elöljáróját, hogy emiatt válsághelyzetet hirdessen ki. Az egészségügyi miniszter szerint szükség esetén lehetőség van válsághelyzet kihirdetésére. Bár váratlan és nagyméretű katasztrófákra céloz a vonatkozó jogszabály, a tárcavezető úgy vélekedett, hogy „amikor a lakosság nagyobb csoportjának az egészsége veszélyeztetve van, az ok lehet a válsághelyzet kihirdetésére”.
Az orvosok szakmai szervezete, amely tavasszal előállt a követelésekkel, úgy véli: a válsághelyzet kihirdetésének lehetősége ugyan fennáll, de az valószínűleg alkotmányellenes lenne. A „Köszönjük, távozunk” nevet viselő szakszervezeti akció keretében az orvosok azt akarják, hogy átlagfizetésük a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.