Vízkorlátozásig fajult a pécsi közművita

Hírösszefoglaló
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét Baranya megyei településen kezdte meg a vízszolgáltatás korlátozását tegnap a Tettye Forrásház Zrt., mert elődje, a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű (PV) Zrt. nem hajlandó kifizetni százmilliós nagyságrendű tartozását. Sándor Zsolt, a Tettye vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az érintett települések polgármestereivel előre egyeztetve kezdték meg a vízszolgáltatás korlátozását, amelyet a lakosság nem vagy csak minimális mértékben érzékel majd, mivel a kieső mennyiséget a tározókból pótolják. A vezérigazgató közölte, azt szeretnék elérni, hogy a PV fizesse meg az adósságát. Rámutatott: a települések eddig nem tudták felmondani a PV-vel kötött megállapodást, de miután a korlátozás ideje alatt nem tudják biztosítani a szolgáltatást, így szerződésük automatikusan megszűnik a településekkel.
Az időszakos vízkorlátozás Bakonya, Bicsérd, Boda, Cserkút, Kővágótöttös, Szalánta, Túrony, Zók, Aranyosgadány, Gyód, Keszü és Kökény lakóit érinti. Az érintett települések polgármesterei azt mondták: nekik mindegy, kitől kapják a vizet, de olyan szerződéseket szeretnének kötni, amelyek a községeket és azok lakóit nem érintik hátrányosan.
A PV Zrt. úgy reagált: Európában, de talán az egész világon is példátlan, hogy egy szolgáltató a fogyasztók túszul ejtésével akarja jogvitáit rendezni. Hozzátették: bírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák a Tettye akcióját.
A történet előzménye: tavaly október óta a Tettye látja el Pécset ivóvízzel, de a tegnaptól korlátozás alá vont településeken a PV maradt a szolgáltató. Viszont a települések lakói hiába fizetnek közműdíjat a francia érdekeltségű cégnek, az sem az átvett ivóvíz, sem a szennyvízkezelés költségét nem téríti meg a Tettyének. 2009. október és idén április között 164 milliós tartozást halmoztak fel, de azóta sem fizetnek. A PV Zrt. ellen már több felszámolási eljárás is indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.