2006 ősze: két rendőrt elítéltek

Hírösszefoglaló
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év – két esztendő próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte tegnap a Fővárosi Ítélőtábla azt a két rendőrt, aki 2006. október 23-án tétlenül nézte, amint kollégái brutálisan összeverik Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt a fővárosi Rákóczi út és a Síp utca sarkán. A bíró indoklásában hangsúlyozta: nem a vádlottak bántalmazták Révészt, de hivatásbeli kötelezettségük lett volna segíteni. Az egyik rendőr bizonyíthatóan látta, a másik tudta, mi történt. Ezért Cs. Attilát bűnsegédként elkövetett testi sértésért, bűnsegédként, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásért, N. Attilát bűnpártolásért ítélték el. A másodfokú ítélet ellen a védők fellebbezést nyújthattak be, így a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.
Révész Máriusz úgy nyilatkozott: „kicsit rosszízű”, hogy nem a megverőit ítélték el. Hozzátette: a két vádlott környezetében álló 20-30 rendőr ugyanolyan felelős, mint ők ketten. A politikus szerint bebizonyosodott, hogy sok rendőr hamisan tanúzott, „a kollegalitás működött”. Kiemelte: a 2006. őszi ügyekben „nem lefelé, hanem felfelé kell keresni a felelősöket”.

Bántalmazás nem volt? Megszüntették a büntetőeljárást a 2006. őszi fogolykínzások ügyében. A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán annyit közölt, lezárult az ügy, de az eredményről nem nyilatkoztak. Tegnapi cikkünk után viszont – amelyben vádemelésre utaltunk – közleményükben azt írták: 2006-ban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet elöljárói nem adtak parancsot bántalmazásra, jogsértésről nem tudtak. (P. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.