A Fideszt vádolják provokációval

A Fidesz provokációja nyomán kerültek fel a Facebookra azok a bejegyzések, amelyekben Orbán Viktor miniszterelnök likvidálásáról volt szó – ezt állította a TV2 Mokka című műsorában Dániel Péter ügyvéd. Az ő írásához fűzött kommentárokban voltak olvashatók a gyilkosságra utaló mondatok.

Bodacz Balázs
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt erőszakról beszélnek a Chartások is. Bár Dániel Péter fideszes provokációról beszélt a Facebook-oldalon megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök likvidálására vonatkozó bejegyzésekkel összefüggésben, a Magyar Demokratikus Charta egyik körleveléből az derült ki, hogy Gyurcsány Ferenc és követői táborában igenis népszerű a háborús retorika. A chartások mindennap közzétesznek egy gondolatot a Fidesz alkotmányozásával kapcsolatban. Tegnap Marsovszky Magdolna gondolatait osztották meg. Ebben a szerző a népnemzeti nemzetfelfogásról és gondolatiságról értekezik, amely szerinte szorosan összefügg a rasszizmussal. – Nemcsak egyszerűen arról van szó, hogy a népnemzeti koncepció nem demokratikus és szembe megy az európai gondolattal, hanem arról is, hogy itt egy olyan jövőkép körvonalazódik, amelyben a további kirekesztés és nagy valószínűséggel a nyílt erőszak borítékolható – írta Marsovszky Magdolna. (MN)


Mint a műsorban Dániel Péter kifejtette, a nagyobbik kormánypárt tudja, hogy ő „kapcsolódik” Gyurcsány Ferenchez, akit rajta keresztül próbálnak támadni „ezen a nevetséges és megalapozatlan módon”. Az ügyvéd azt is mondta, hogy beszélt telefonon azzal a férfival, akinek a neve alatt a gyilkosságot emlegető mondatok megjelentek. Az illető tagadta, hogy ő írta volna a durva bejegyzést. Az ügyvéd szerint az történt, hogy a férfi – Nyári Zsolt – nevében valaki más írta a provokáló mondatokat. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy e mögött ki állhat, Dániel Péter a Fideszt emlegette.
Nyári Zsolt neve alatt a következő jelent meg: „ha fegyvert kell fogni, tudod, hogy rám számíthatsz.:)), ha valaki biztosítaná gyermekem jövőjét, biz isten kilőném ezeket a tetveket, vityával (vagyis Orbán Viktorral – a szerk.) az élen…”. (Dániel írásában a fideszes Lázár Jánost, Kövér Lászlót, valamint annak testvérét, illetve jobboldali publicistákat illetett indulatos szavakkal.) Ehhez a kijelentéshez kapcsolódott a Boldizsár István oldaláról érkező bejegyzés, így: „Miután vidéken lakom, és még a kocsim is bedöglött, ezért nagyon szépen kérem, hogyha elindul a fizikai rendbetétel, nekem jó időben szóljatok, mert soha életemben nem tudnám megbocsátani magamnak, hogy kimaradok ezeknek a tébolyult emberszabásúnak kinéző élőlényeknek a fizikai elpusztításából. Már szép kort megéltem, a gyerekeim nagyok, az életemet nem féltem, és mivel annak idején a katonaságnál dandárszinten is az első 10-ben voltam céllövészetben, remélem, hogy hatékonyan tudok segíteni.”
Dániel Péter szavai némiképp összecsengenek Gyurcsány minapi megjegyzésével. Az ügyről ugyanis a volt kormányfő is kifejtette véleményét és az ugyancsak a Facebookon megjelent írásában közölte: nem tudja, hogy akik ezeket a szövegeket írták, valóban az ő politikai hívei-e. Hozzátette: ha így van, akkor muszáj világossá tennem: nem tartok igényt ilyen támogatásra.
Nyári egyébként számos cikket írt a Kapcsolat.hu internetes oldalra; ez a portál a Gyurcsány Ferenc által vezetett Táncsics Alapítvány tulajdonában van, és itt olvasható a volt kormányfő blogja is. Boldizsár István neve pedig korábban, a kommunista apparátuson belül csenghetett jól; saját adatlapján azt írja magáról, hogy hat évig volt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke (1989-ben nyerte el megbízatását), a Magyar Kereskedelmi Kamara közgazdasági elnökségének is tagja volt, társelnöke volt az Országos Szakmai Árbizottságnak, a vegyipari dolgozók szakszervezete elnökségének munkájában pedig gazdasági szakértőként vett részt. Boldizsár a Hungalu Magyar Alumíniumipari Tröszt gazdasági vezérigazgatójaként is tevékenykedett; Gyurcsány Ferenc a kilencvenes években a Hungaluval kötött privatizációs üzleteken keresztül emelkedett a nagytőkések közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.